Четирима румънски полицаи подсилват патрулите в Албена

От 1-ви юли, облечени в националните си униформи, те ще патрулират заедно с българските си колеги в курортен комплекс „Албена”

Четирима румънски полицаи подсилват патрулите в Албена

Румънските полицаи ще съдействат на българските служители на реда, при контактите им с пребиваващите в България туристи от северната ни съседка. Полицейските правомощия ще се осъществяват от българските полицаи.



 

Припомняме ви, че началото на този екипен принцип бе заложен в подписаното споразумение от Главния секретар на МВР – Калин Георгиев и Генералния инспектор на румънската полиция Петре Тобъ. С това споразумение бяха утвърдени правилата за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в подграничните райони, както и осъществяването на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния.


Правилата прилагат европейски модел на най-добрите практики в областта на полицейското сътрудничество и установяване на нови стандарти, както на регионално ниво, така и на ниво Европейски съюз, с оглед предстоящото присъединяване към Шенген на двете държави.


Целта на съвместните проверки на пътните полицаи ще бъде осъществяването на контрол по отношение на документите, свидетелствата за управление, регистрацията, гражданската отговорност, употребата на алкохол и наркотични вещества, използването на обезопасителни колани, техническа проверка на превозните средства и др.