Съдят бивш полицай за подкуп и незаконно изнасяне на информация

Окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу 47-годишния Румен Андр. Л. от Добрич, по повдигнатите срещу него от Окръжна прокуратура две обвинения

Съдят бивш полицай за подкуп и незаконно изнасяне на информация

Едното от тях е за това, че на 1-ви юли м. г. взел подкуп от 50 лева, за да предостави на добричлия лични данни за друго лице. Румен е работел в Първо РУ „Полиция” при ОД на МВР – Добрич.


 

Според второто обвинение, на 24-ти юни 2011 г. в Добрич, подсъдимият е разгласил сведения, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено съгласно Закона за МВР и Наредбата за реда и достъпа до информационните фондове на МВР, а именно предоставил на друг добричлия информация за това, че друго лице притежава свидетелство за правоуправление на моторно-превозно средство.


Румен не е осъждан. 


Днес Окръжен съд – Добрич разпита трима свидетели по делото и изслуша вещото лице, изготвило графологична експертиза. Съдът отложи процеса за разпит на неявили се редовно призовани трима свидетели. Съдът наложи глоба в размер на 100 лв. за всеки от тях и разпореди да бъдат принудително доведени за следващото съдебно заседание на 27-ми септември. В 7-дневен срок те могат да представят доказателства, ако са имали основателни причини за неявяването им, за да бъдат отменени санкциите.

Съдът изиска справка, дали се е завърнал в страната четвърти свидетел, пребиваващ в чужбина.