5 години зад решетките за рецидивист, ограбил "колега", посегнал на храм

Окръжен съд – Добрич, наказа с 5 години лишаване от свобода 26-годишния Андрей М. В. от Добрич. Той бе признат за виновен в извършването на грабеж на вещи на обща стойност 496,72 лв. и 7 кражби с обща стойност на отнетото 1779,50 лв.

5 години зад решетките за рецидивист, ограбил "колега", посегнал на храм

Съдът уважи предявените от двама от пострадалите граждански искове и осъди Андрей да им заплати обезщетения за причинените имуществени вреди в размер на 461 лв. и 90 лв., ведно със законната лихва. 
По молба на подсъдимия и след като той призна всички факти и обстоятелства по повдигнатия му обвинителен акт, Окръжен съд – Добрич допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. Съдът постанови Андрей да изтърпи по-тежкото от наказание – 5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.


 

Андрей ограбил друг крадец


Според обвинителния акт, на 22-ри септември 2010 г., в Добрич, при условията на опасен рецидив, Андрей е отнел 6 елемента от църковни свещници, изработени от месинг, с общо тегло 6,100 кг. на стойност 301,72 лв., велосипед с 18 скорости тип „Бегач” на стойност 180 лв. и ученическа раница на стойност 15 лв. По делото е установено, че въпросния ден подсъдимият случайно срещнал Е. Н. С., който по-рано през деня откраднал вещите от неустановено лице пред църквата „Св. Троица”. Андрей поискал велосипеда, но Е.С. отказал да му го даде. Подсъдимият му ударил шамар и Е.С. му дал велосипеда с раницата и намиращите се в нея предмети, и избягал. Е.С. вече търпи ефективно наказание.  Андрей продал църковната утвар в пункт за изкупуване на цветни метали за 31,70 лв.


В периода август – октомври 2010 г., Андрей е извършил и седем кражби в Добрич – основно на мобилни телефони и пари от стаи в административни сгради.


Андрей има начално образование, не работи, осъждан е 16 пъти. Последната му присъда е влязла в сила на 20-ти август 2010 г. С нея е бил наказан да излежи 4 години и 2 месеца за грабеж.


Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.