Амбулантната търговия по плажа е забранена

Не купувайте храна от плажа, призова днес директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов

Амбулантната търговия по плажа е забранена

Имаме засилени екипи по морето, проверки се правят доста интензивно. Стартират и пет приемни на територията на Златни пясъци, Албена, Поморие, Слънчев бряг, за да имаме повече контакт с потребителите, заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.



Правим доста интензивни проверки по морето по това време на годината. Проверява се всичко, свързано с предлаганата храна - произход, качество, персонала в кухнята, заяви д-р Йордан Войнов, директор на Агенцията по безопасност на храните за БНТ.

 

В момента проблем са изследванията на персонала, коментира още Войнов и обясни, че се търси промяна в наредби по този повод. Такъв е случаят с натровените деца от Добрич във варненското село Чернево. Според д-р Войнов в сравнение с миналия сезон сега се конфискува по-малко храна. До момента са иззети около стотина килограма. Нарушенията са традиционни – липса на етикети, неправилно съхранение, обясни експертът.

 

Той посъветва хората да не консумират никаква храна, предлагана от продавачите на плажа.


Войнов каза, че за такива нарушения - например продажба на варена царевица на плажа, ще бъдат санкционирани концесионерите, като глобите започват от 500 лв. Войнов уточни, че варена царевица може да се продава във временен обект в началото на плажната ивица, който е регистриран и има условия за спазване на хигиенните норми.

 

В момента проблем са временните обекти - не само по Черноморието, а навсякъде в страната, каза още Йордан Войнов. В сравнение с миналата година нещата вървят към подобрения, подчерта той. По Черноморието са командировани екипи и ще има постоянно присъствие до края на сезона.