Статистиците празнуват днес

На 25 юни 2012г. Българската статистика навършва 132 години. Началото се поставя през 1880г., когато e създадено статистическо отделение към Министерство на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. През 1946г. за първи път се изгражда мрежа от местни статистически органи.

Статистиците празнуват днес

Така, вече 66 години Териториално статистическо бюро - Добрич, макар и с различни имена през годините, събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.



В дългогодишната си история Българската статистика провежда 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, като последното преброяване през изминалата 2011г. стана пример за добра практика на много страни и е единственият източник на точни данни за броя на хората по възраст, пол, образование, грамотност, занятие, религия и етническа група. Българската статистика всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области. Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава „Статистика” е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз.


Днес статистиката отразява процесите и явленията, и все повече се утвърждава като важен елемент от информационната система на нашето общество и пълноправен член на Европейската статистическа система.

 

Познавателната същност на статистиката ще съдейства за засилване на нейната роля и значение в икономиката. Статистиците вярват, че усвоената професия и изпълняваната работа са обществено значими и се ползват с доверие и признание в обществото.