Над 350 участници в тазгодишното издание на "Фолклор без граници"

Кметът на Добрич Детелина Николова открива XII–то издание на „Фолклор без граници”

Над 350 участници в тазгодишното издание на "Фолклор без граници"

Международният младежки фестивал-конкурс “Фолклор без граници” за дванадесета  поредна година ще събере на сцените в Добрич и Албена фолклорни певци, инструменталисти и танцови състави от различни държави. Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета Детелина Николова и е включен в националния културен календар на Министерството на културата.


 

Над 350 изпълнители от България, Гърция, Македония, Румъния, Руска Федерация /Русия, Татарстан/, Турция ще представят фолклора на своите страни и ще се състезават за престижните музикални награди на “Фолклор без граници”. В състава на международното жури под председателството на проф. Милчо Василев са включени известни музикални специалисти от България, Гърция, Русия, Македония, Румъния и Турция.

 

Официалното откриване на големия фолклорен форум е на 22 юни от 17.30 часа на площад „Свобода” с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. На следващия ден от 13. 00 часа в Курортния комплекс „Албена” започва фестивалната  програма с групи за автентичен фолклор от България. След представянето на българския фолклор ще започне и конкурсната част в категориите солово пеене, солисти – инструменталисти, камерни инструментални ансамбли, „музикална фамилия”, оркестър от България.

 

Фестивалът продължава на 24 юни в Албена с конкурсна програма за солово пеене, камерни вокални ансамбли, солисти – инструменталисти, камерни инструментални ансамбли, „музикална фамилия”, „учител и ученици” за държавите България, Русия и Татарстан. След това е предвидена фестивална програма с певци и групи за автентичен фолклор, фолк – джаз, танцьори и колективи от България, Македония.

 

На 25 юни Програмата продължава в Огледална зала „Нели Божкова” с изпълнения на  представителите на България, Македония, Румъния, Русия и Татарстан. Кулминацията в програмата е концерта на международното жури и гости на Фестивала от България, Гърция, Македония, Румъния, Русия и Турция с участието на ансамбъл „Добруджа” и  Духов оркестър. Концертът ще бъде изнесен на 26 юни от 18.00 часа в зала „Нели Божкова”.  Награждаването на лауреатите ще се състои на 27 юни от 15.00 часа отново  в зала “Нели Божкова”, а галаконцертът на наградените от 17.30 часа на площад „Свобода”.

 

Победителите в конкурсната част ще получат званието “Лауреат” на I, II и III награда за всяка възрастова група и специалност. Най – добрите във фестивалната програма ще бъдат отличени с Диплом І, ІІ и ІІІ степен, както и с поощрителни премии и награди. Най–високата награда на “Фолклор без граници” е Гран при – за цялостно постижение във фолклорното изкуство. 

 

В досегашните издания на фестивала-конкурс са участвали над 5000 изпълнители от България, Румъния, Македония, Турция, Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, САЩ, Франция, Швеция, Норвегия, Исландия, Австралия, Латвия, Армения, Грузия, Мексико, Русия и автономните републики: Татарстан, Калмикия, Сaха(Якутия), Удмуртия, Мордовия, Адигея, Бурятия.