Германия иска арест и екстрадиция на добруджанец, разследван за крупна кражба

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена в началото на май тази година от прокурор при Районния съд в Любек, Германия, днес Варненският окръжен съд задържа под стража Симеон Ас. от с.Плачидол, Добричка община.

Германия иска арест и екстрадиция на добруджанец, разследван за крупна кражба

23-годишният българин е разследван от германските власти за кражба на близо 6 хиляди евро, извършена през юли миналата година. В ЕЗА е посочено, че Симеон отворил с лост задната врата на ресторант "Zur Quelle" в Любек-Мойзлинг, разбил 4 игрални автомата и откраднал 5 921 евро. Според немските закони това деяние се квалифицира като особено тежък случай на кражба, а законът предвижда максимум 10 години затвор. След обявяването му за международно издирване, Симеон е бил задържан преди 3 дни на ГКПП Летище Варна малко преди да излети за Дюселдорф.


  

За да определи първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража", днес ВОС се съобрази с факта, че ЕЗА е издадена от компетентните власти на Германия. Документът съдържа всички реквизити, посочени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът разясни правата на българина, както и всички възможности, които ЗЕЕЗА му предоставя като страна в наказателно производство в държава от ЕС.
    

През следващите 7 дни друг състав на ВОС ще разгледа по същество искането на Германия за екстрадиция на Симеон. До тогава той ще остане в Затвора Варна и може да обжалва днешния арест пред Варненския апелативен съд.