Порното все по-престижно сред децата

Агресивността на момичетата почти се е изравнила с тази на момчетата.Това сочат резултатите на проучване на МВР и Детска педагогическа стая. Причина за това е по-агресивната среда, в която децата израстват. Днешните момичета се влияят и от интернет средата.

Порното все по-престижно сред децата
В интернет са и педофилът, и сутеньорът и наркотрафикантът. Това коментира психологът Ани Владимирова. Децата прекарват най- много време в интернет, допълни тя. Често подрастващите момичета, по думите й, страдат от хранителни разстройства. Те не се харесват от 10 годишни, обясни Ани Владимирова. Това, по думите й, ги прави особено уязвими при трафика на момичета. Комплексът за външния вид се използва от сутеньорите, за да ги влюбят, подчерта психологът. Децата над 10 години са лесно достъпни с подаръци.

Днешните тинейджъри живеят  в тежка конкурентна среда. Те прилепват към ценността на материалните фактори и подражават на силните на деня, тези с най-лъскави притежания. Затова, според Владимирова, децата са готови на рискови действия и постъпки, за да се осигурят така мечтания лъскав имидж.

Децата в пубертета държат много на приятелите си и имат силна нужда от групова принадлежност. Тийнейджърите според психолога смятат за престижно да имат сексуални опити и колкото повече наброй, толкова по добре.

Сексуалният опит започва далеч преди психическото съзряване. Оказва се, че интересът към порното също е сплотяващ и престижен, а децата са склонни с лекота да повторят видяното, за да получат престижа на лидери и обекти за подражание.

Подрастващите прекрачват много лесно границата от платоничното към физическото, "за да си част от групата".
Типично за нашето време е, че емоционалната близост се компенсира със сексуалност, изтъкна Ани Владимирова. По думите, й ако преди е важала максимата децата са продукт на родителите си, сега с пълна сила важи децата са продукт на средата си.

За да не изгубят връзка с децата, Владимирова съветва родителите да опознаят приятелите на децата си, защото така по-лесно ще се ориентират в ценностите на приятелския кръг. Тя съветва още родителите да разговарят с децата спрямо техния темперамент, защото подходът е различен ако детето е плахо и срамежливо или е открито и с желание за изява.

Психологът припомня, че страхът от родителска реакция и усещане, че родителят няма да хареса промяна във външния вид да детето например кара подрастващите да лъжат да крият и да не споделят.