Преглед на печата

Брюксел ще ни плаща пътя до работата, изборът на главен прокурор остава неясен, майката на убитата Мирослава не вярва на полицията

Преглед на печата
Изборът на нов главен прокурор и споровете около Висшия съдебен съвет са сред най-отразяваните теми в неделните вестници.

В. „24 часа" цитира по темата Искра Фидосова, която след изразеното вчера несъгласие на президента Плевнелиев главният прокурор да се избира от сегашния ВСС, декларира  разколебаване в първоначалната позиция на ГЕРБ:
"Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС". Това съобщи пред агенция "Фокус" Искра Фидосова, председател на Комисията по правни въпроси в 41-вото Народно събрание и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.
Мандатът на ВСС изтича в началото на октомври и няма възможност процедурата да се удължи за срок по-дълъг от три месеца. За главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд процедурите сме записали да започнат не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца.
Това означава, че даваме един тримесечен срок, в който да се разгърне цялата подробна процедура, обясни Фидосова. И все пак стана ясно, че ВСС ще бъде избран още в средата на септември, което предшества края на мандата на сегашния ВСС.
„За първи път имаме възможност за пряка номинация на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)", каза по-рано Фидосова и сподели, че не е съгласна с твърдението, че няма пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

Позитивите и негативите в отношенията ни и ЕС също са сред темите на неделния печат.

„Брюксел ще ни плаща пътя до работата. Работодателите, които всеки ден превозват служителите си от населените места, в които живеят, до офиса, вече имат шанс да си спестят транспортните разходи за цяла година.
Нова схема от европрограмата "Развитие на човешките ресурси" дава от 20 хил. до 390 хил. лв. безвъзмездна помощ за организиран превоз на работници, съобщи Зорница Русинова, зам.-министър на труда. Бюджетът на схемата е 20 млн. лв. и ще стартира наесен. От субсидията ще се възползват 15 хиляди работещи, които живеят до 100 км от местоработата си. Разходите, които ще се покриват чрез Агенцията по заетостта, са до 65 ст. на километър. Условието е служителите да не са командировани и работата им да не е свързана обичайно с пътуване.
Работодателите, които желаят да се включат в програмата, трябва да кандидатстват пред бюрата по труда с проекти. Две или три фирми ще може да се кооперират и да участват с общ проект за субсидиран транспорт. За малките и средните фирми това е добър вариант, защото превозът на повече работници ще намали разходите на едно лице. Ще дадем опция и за организиране на транспорт на повече от 100 км, като разликата ще я поеме работодателят, казаха от Агенцията по заетостта.
Наесен агенцията ще предложи подобрен вариант на друга схема за финансиране на транспорта до работното място. "По-близо до работа" е в ход от миналата година, но към нея има слаб интерес и са кандидатствали едва 230 души. По схемата в момента може да участват само безработни, които си намират работа в други населени места, отдалечени до 80 км.
С новата схема наесен ще може да се включват и работещи хора, които всеки ден пътуват до работата си, която е на разстояние до 100 км от местоживеенето. Срещу билетчета всеки месец те ще може да си осребряват разходите в бюрата по труда. Финансирането е до 12 месеца. По схемата има за усвояване още 18 млн. лв." - съобщава в. „Стандарт".

В. „Дневник" цитира бившия външен министър на Италия Франко Фратини, според когото „наставническият подход на ЕС понякога унижава Балканите":
"Харесвам много италианската конституция и европейските договори, но изцяло се въздържам да налагам на Балканите този модел, обяснявайки, че е най-добрият. Това заяви бившият външен министър на Италия Франко Фратини по време на Софийския форум за Балканите. Той обясни, че наставническият подход на Европейския съюз превръща държавите членки и институциите в националисти и екстремисти и освен това унижава Балканите.
Фратини, който е и бивш еврокомисар, подчерта, че е напълно съгласен, че страните от региона трябва да приложат необходимите реформи и имат да извървят дълъг път. Той обаче настоя, че ЕС трябва да престане с наставническия подход, защото ако ентусиазмът на Балканите към евроинтеграцията е все по-малък, то европейците също имат вина за това.
Въпреки коментара на Фратини, че ЕС трябва да преосмисли поведението си към Балканите, участниците в дискусията "Дневният ред на ЕС и САЩ по отношение на политиката на съседство в Европа" се обединиха около това, че ЕС и САЩ са по-скоро единни в желанието за върховенство на закона, демокрация и спазване на основните права на Балканите..." - се казва в публикация на в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че в рамките на операция "Кокаинови крале" в Перу е задържан още един българин.

„Още един българин е задържан в рамките на операция „Кокаинови крале". В Перу днес е арестуван Тодор Тодоров от Пловдив, издирван в хода на разследването за престъпната група, организирала трафик на кокаин за Италия, съобщиха перуански медии.
Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди за ареста на Тодоров. От общо 18-те издирвани българи в операцията досега са задържани 13 - един в Италия, един във Финландия, един в Словения, един в Перу и останалите - в България..." - пише „Стандарт".

Друг криминален случай - убийството на Мирослава от Перник, също намира място на страниците на неделния печат.

„Това е поръчково убийство, замаскирано като отвличане", категорична бе перничанката Емилия Шумкова, майка на убитата Мирослава, в предаването "Карбовски: Директно" по Нова тв.
Почернената жена смята, че някой е поръчал дъщеря й. Тя изрази убеждението си, че в гнусната история са замесени поне 5-6 души.
Емилия Шумкова обаче нямала идея кой и за какво би поръчал убийството на младо момиче. "Може би за пари...", добави тя.
Тя допълни, че няма вяра на органите на реда и че е възможно да има и замесени полицаи..." - пише "24 часа".