Германия удари флашките със странен данък

С постъпленията ще компенсира звукозаписните компании

Германия удари флашките със странен данък
Данък, който може да претендира за най-странния в света, въведе Германия. USB флаш паметите вече ще се облагат и с „данък празни носители” в допълнение към стандартния данък върху продажбите.

Подобен данък съществува в Германия откакто бяха въведени аудио касетите преди десетки години. Обосновката е, че празните носители имат отрицателно въздействие върху търговските продажби на аудио записи.

Освен че досега не е доказано как точно устройствата за съхранение засягат продажбите на аудио записи, аргументът издиша още повече, когато данъкът се приложи върху карти памет, на които се съхраняват снимки, нямащи нищо общо с музикалната индустрия.

Германия не показва признаци, че ще премахне данъка празни носители. Напротив, случва се точно обратното – обхватът на данъка се разширява вече и към USB флашките.

Данъкът за подобни устройства с капацитет до 4 GB нараства от $0,10 до $1,93, което е скок от 1850%. Флашките с обем над 4 GB ще се облагат с $2,24 вместо досегашните $0,10, или с 2338% повече, съобщи Geek.com.

Германското правителство явно счита, че данъкът празни носители е средство за компенсиране на музикалните звукозаписни компании срещу копирането за лично ползване, заклеймено като пиратство.