Преглед на печата

Балканска среща на ЦРУ в София; 3 партии сигурни за следващия парламент

Преглед на печата
„Стандарт":

Балканска среща на ЦРУ в София

Тайна среща на всички резиденти на щатското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) в страните от Балканите се е провела през последните три дни в столицата, научи "Стандарт". На нея е била обсъдена ситуацията в региона. Домакин е бил лично шефът на ЦРУ Дейвид Петреас, който от вторник до вчера е бил инкогнито в България. За високопоставената визата стана ясно часове, след като самолетът на Петреас отлетя за Вашингтон. Информацията за посещението бе пазена в тайна от съображения за сигурност.
В София шефът на ЦРУ е разговарял с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, на отбраната Аню Ангелов, както и с отделните директори на българските разузнавателни служби. Той е посетил и централата на военното ни разузнаване.

„Дума":

3 партии сигурни за следващия парламент

В следващия парламент със сигурност ще влязат три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, сочи проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ. Новоучредената политическа партия "България на гражданите" също дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но според социолозите изводи могат да се правят след по-продължителен период на наблюдение на обществените нагласи. Данните от майското национално проучване на НЦИОМ показват, че няма значими разлики в електоралните дялове на основните парламентарно представени партии в сравнение с април. ГЕРБ би получила 31,1% от гласовете на избирателите, БСП - 17,9%, ДПС - 7%, и "България на гражданите" - 5,5%. ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП - 81%, а ДПС - 85%.
За последните десет месеца не се променя делът на българите, които твърдят, че са разочаровани от партиите, на които симпатизират - те са около 26% от населението. Затова и 7% от българите твърдят, че ще гласуват за нова партия.

„Труд":

Министерства в тиха война за взрива

Тиха битка между МВР и Министерството на отбраната се води по въпроса кой носи отговорност за взрива на склада за боеприпаси край пътния възел Петолъчката. Причината е, че вътрешното министерство "се измъква по терлици", въпреки че по закон пряко отговаря за контрола на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите и взривните вещества. От вторник насам военният министър Аню Ангелов е в обяснителен режим, бе извикан и в парламента. В закона за боеприпасите и взривните вещества, приет от ГЕРБ през 2010 г., обаче изрично пише: "Контролът върху дейностите с взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия се осъществява от полицейските органи на МВР."

„24 Часа":

Спряха камион със 103 ракети земя-въздух, после се оказаха снаряди

Камион със 103 ракети земя-въздух е задържан в Сливен, само на 40 км от страшните взривове на Петолъчката, съобщи БНТ. По-късно от полицията уточниха, че първоначалната информация не е точна - открити са били 103 артилерийски снаряди.
Те са пътували към Сопот и са открити са при рутинна проверка. Все още не е ясно кой е собственикът на амунициите.
Органите на реда са действали по подаден сигнал, съобщиха от полицията в Сливен. Двама мъже са задържани за 24 часа. Случаят е поет от Военна полиция и от прокуратурата под пагон.

„Новинар":

И с двойка ще се минава в шести клас

Една годишна оценка слаб 2 няма да спира петокласниците да преминават в шести клас. Това решиха депутатите с приетите на първо четене текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.
Двойката няма да попречи на учениците да продължат образованието си само ако по всички останали предмети имат над 4. Според експертите бонусът с двойката ще помогне на децата да се нагодят към системата с оценяването, тъй като тя ще им е непозната до 4-и клас.