Международен турнир по шахмат - Шабла 2012

От 13 до 16 юни в Зеления образователен център ще се проведе международен открит турнир по шахмат. Организатори на проявата са шах клуб „Хармония”, Община Шабла и Българската федерация по шахмат.

Международен турнир по шахмат - Шабла 2012

Първият шабленски международен турнир се провежда през 1994 година в ресторант „Тополите” на къмпинг „Добруджа”. В него вземат участие 64 шахматисти, от които 37 градирани международни майстори, майстори и кандидат-майстори на спорта. Идеята е той да стане ежегоден и по този начин да се презентират природните дадености на морската община, както и да се популяризира древната игра сред населението и особено сред подрастващите. Поради финансови затруднения, турнирът се провежда само веднъж след това, едва през 2001 година.


 

Настоящият, трети пореден турнир ще бъде факт, благодарение на кметския екип на общината.

Участниците в продължение на четири дни ще изиграят по 9 партии, по изпитаната швейцарска система, като жребият за всеки кръг ще се определя от компютърна програма, която изключва изцяло субективна човешка намеса.

 

За изиграването на всяка партия, шахматистите ще разполагат с по 50 минути, плюс 10 секунди за всеки изигран ход. В последно време големите първенства се провеждат по тази модерна контрола, която дава възможност за бързо и ефективно мислене, а освен това е и атрактивна за зрителите, тъй като една партия завършва за около два часа.

 

През втория ден, след завършването на втория кръг, ще се проведе и блиц-турнир.

Ще бъдат раздадени парични награди на класиралите се в първата деветка, както и специални награди за отделните победители по категории-ветерани над 60 години, жени, деца до 12 и 16 години.

 

Любителите на шахмата могат да наблюдават развоя на състезанието по всяко време, като единственото условие е, пазенето на пълна тишина в игралните зали.