Съдят трима кокошкари за кражби на агнета и дънки

Районен съд – Балчик е насрочил за разглеждане днес наказателно дело срещу 35-годишния Св. Ал. Г., 20-годишния В. Г. Ас. и 35-годишния Д. Т. Г. от Оброчище

Съдят трима кокошкари за кражби на агнета и дънки

Тримата са подсъдими за това, че при условие на продължавано престъпление, на 26 срещу 27 март 2011 г. и месец април 2011 г. от частно дворно място и от гробищен парк в родното си село са откраднали 2 агнета и 20 метра поцинкована оградна мрежа на обща стойност 540 лв. В. Ас. е подсъдим и за кражба на дънки и 50 лв. За Св. Г. деянията са извършени при опасен рецидив, а за В. Ас. са сторени като повторно престъпление.



Разследването е установило, че на 26-ти март м. г. 35-годишните мъже са употребили значително количество вино, а когато то свършило тръгнали да купят още нещо за пиене. По пътя срещнали 20-годишния, който им казал, че знае къде има агнета, да отидат да ги откраднат. Те се съгласили и заедно стигнали до дворно място, собственост на жител на селото. В. Ас. и Д. Г. влезли в двора и изкарали две бели агнета без ушни марки. Тримата ги закарали до близка река, където Св. Г. ги заклал.


Тримата отишли до дома, където живеел на квартира Д. Г., събудили собственика и го помолили с магарешката му каручка, за да отидат за алкохол. Свидетелят впрегнал каруцата и купили 2 бутилки по 2 литра бира от бензиностанция. На връщане подсъдимите поискали да спрат до мястото, където били заклани агнетата. Те ги натоварили на каруцата, а на собственика й казали, че не го интересува откъде са. Едното животно било разтоварено в дома му, а другото било продадено на човек от селото за 40 лв. Тримата подсъдими изпекли част от оставеното агне, а другата си поделили.


Според показанията на собственика на добитъка, едното агне е било с тегло 35 кг, а другото – 37 кг. Назначената оценъчна експертиза показва, че общата им стойност към момента на кражбата е 396 лв.

 

През март 2011 г. Св. Г. и В. Ас. решили да извършат кражба на оградна мрежа от гробищния парк на Оброчище. С клещи те отрязали 20 м, които навили на руло и пренесли до съседното село Църква. Там я продали, но в хода на досъдебното производство била предадена доброволно от купувача. Съдебно-оценъчната експертиза посочва, че мрежата струва 144 лв.

 

На 3-ти септември 2011 г. В. Ас. влязъл в къщата на жител на Оброчище. Около 02,30 ч. собственикът го заварил в стаята си на втория етаж. В. Ас. бил взел дънките му и 50 лв., извадени от портфейла му. Пострадалият го заключил  в стаята си и уведомил полицията. Пристигналите служители на реда отвели В. Ас.

 

Тримата подсъдими се признават за виновни и са направили пълни самопризнания на досъдебното производство.

 

Св. Г. има основно образование, не е семеен, безработен е, осъждан.

В. Ас. е неграмотен, не е семеен, безработен е, осъждан е.

Д. Г. има основно образование, не е семеен, безработен е , не е осъждан.