Първанов се оттегли от битката за БСП

Георги Първанов си направи отвод и по този начин няма да се състои сблъсъкът за лидерския пост между него и Сергей Станишев. Това прави сигурно преизбирането на Станишев за председател на БСП.

Първанов се оттегли от битката за БСП
Така в лидерската битка остават също Драгомир Стойнев и Георги Кадиев. По-късно Драгомир Стойнев също си направи отвод. Припомняме, кандидатурите бяха обсъдени на закрито за медиите заседание.

Давайки си отвода, Първанов е разказал притчата за цар Соломон и двете майки, спорещи за едно и също бебе. Тъй като всяка от жените твърдяла, че детето е нейно, царят  заповядал да разсекат бебето и да дадат на всяка по една половина. Неистинската майка била съгласна, но истинската се ужасила и казала на Соломон, че е готова да отстъпи детето, за да запази живота му.

По-късно в кулоарите на НДК Георги Първанов потвърди новината за отвода си, но не пожела да коментира мотивите, с които се отказва от лидерската битка. Той заяви, че ще остане в партията. Попитан какво очаква оттук нататък, той заяви: „Само хубави неща".

Конгресът не е готов за промените в БСП в полза на левите идеи, заяви Първанов пред медиите. Според него, няма категорична подкрепа за реформите в левицата, но всеки един от кандидатите е говорил за промяна.

По думите му това, че той си прави отвод, не е подарък за Сергей Станишев.. „Разсъждавайте защо така се случи!" - лаконичен бе в коментара си Първанов относно  самоотвода си. Той е категоричен , че срещите му със симпатизанти не са нахалост. Доминиращата тема беше темата за промяната, доволен бе той. Първанов не обясни кога е взел решението да се откаже от лидерската битка, а само  коментира, че това е негово лично решение.

Оттук нататък той смята да работи като редови социалист. „Ще работя с основните партийни организации." - категоричен бе Първанов.

По-рано, в словото си пред конгреса, Първанов остро критикува лидера Станишев, заявявайки, че за разлика от него Борисов тегли ГЕРБ напред като влак.