Чакат ни невиждани магнитни бури

Суперизригванията вероятно ще предизвикат невиждани досега магнитни бурии и изхвърляне на радиация,предричат група изследователи от обсерваторията към Университета в Киото, ръководени от професор Кадзунари Сибатой, предаде ИТАР-ТАСС

Чакат ни невиждани магнитни бури

Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само т.нар. "обикновени изригвания", които, макар и съпроводени със значително изхвърляне на плазма и радиация, не бяха критични за Земята. Досега известните магнитни бури можеха най-много да причинят прекъсвания на комуникациите и повредят сателити.


Сега обаче японските учени предполагат, че ни очакват и колосални изригвания.

 

Суперизригванията са възможни при наличието на ефекта „горящ Юпитер” – когато около звездата се върти тежка планета от типа на Юпитер на разстояние по-малко от отстоянието на Меркурий от Слънцето.

 

За проверка на хипотезата, учените използвали телескопа „Кеплер”, измервайки яркостта на 83 000 звезди, подобни на нашето Слънце. При 148 от тях са били наблюдавани 365 суперизригвания, при това без наличието на фактора „горящ Юпитер”. Затова специалистите предполагат, че - поне на теория, суперизригване може да стане и на нашето Слънце.