500 безработни от Добричка област желят да развиват собствен бизнес

В края на март в бюрата по труда в Добричка област са подадени 529 заявления от безработни лица за включване в подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес по проект „Подкрепа за предприемчивите българи – Компонент І” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

500 безработни от Добричка област желят да развиват собствен бизнес

От тях 388 души са одобрени за получаване на ваучери. В края на месеца 223 безработни лица вече успешно са завършили обучението.



Все още продължава приемът на заявления за включване в консултиране по проекта.
С реализацията на Компонент І от проекта се подпомагат безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание и нагласа да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те придобиват специализирани знания и мениджърски умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

 

В консултирането могат да се включат както безработни лица, завършили успешно обучението и придобили предприемачески, управленски и бизнес умения, така и безработни лица, които имат необходимата квалификация, знания и умения и ясна идея или подготвен проект на бизнес план за самостоятелна стопанска дейност. Те ще бъдат подпомагани за окончателното оформяне на разработен бизнес план, ще бъдат консултирани за подготовката на проектни предложения с оглед включването им в Компонент ІІ на схемата и за регистриране на самостоятелни предприятия.


Към 30-ти март в бюрата по труда в областта са подадени 114 заявления от безработни лица за включване в консултиране. За предоставяне на консултантски услуги на одобрените лица от област Добрич е избрано СНЦ „Агробизнес център Бизнес инкубатор” Шумен.


След успешното участие на безработни лица в Компонент І те ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 000 лв. в рамките на Компонент ІІ.