Изтеглят от пазара опасни козунаци, произведени в Балчик

След разкритие, че всеки трети козунак на пазара е със забранени за влагане в хлебни изделия изкуствени оцветители, опасни Е-та бяха потвърдени и от държавната лаборатория на Столична регионална здравна инспекция към Министерство на здравеопазването.

Изтеглят от пазара опасни козунаци, произведени в Балчик

Лабораторните резултати са категорични, че в козунак "Фантазия", произведен от "Бал Клас" ООД Балчик, е открит Е 102 или т.нар. тартразин. Този оцветител може да доведе до алергични реакции, особено сред хората с непоносимост към аспирин и при астматиците. Други реакции, които може да се проявят, са мигрена, замъглено зрение, сърбеж, хрема и лилави петна по кожата. Може да доведе и до свръхактивност при децата или т.нар. хиперактивно разстройство в поведението им.

"Този изкуствен оцветител е абсолютно забранен за влагане в тестени изделия. Още преди месеци след съгласуване с проф. Караджов от Хранителния институт в Пловдив стана ясно, че в козунаците може да се допускат само естествени оцветители от рода на каротините и на витамин А, които са под номер Е 160", коментира пред "Труд" изпълнителният директор на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Той добави, че вече се е разпоредил козунакът със забраненото "Е" да бъде изтеглен от пазара.


 

Производителят ще бъде глобен, като санкцията варира от 500 до 10 000 лв.

Агенцията по храните е намерила на пазара и боя за яйца с Е 102 и тя вече е изтеглена.