Добричкият окръжен съд обяви за решаване дело за неизпълнение на пробационна присъда

Добричкият окръжен съд обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Пробационен съвет – гр. Балчик, за замяна на наложеното на 22-годишния Димитър Ат. Тодоров от с. Змеево, община Балчик, наказание пробация с лишаване от свобода.

Добричкият окръжен съд обяви за решаване дело за неизпълнение на пробационна присъда

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Димитър Тодоров е получил през март 2009 г. наказания пробация по три присъди. Районен съд – Балчик, го е осъдил за кражба на пробация за срок от 6 месеца. Районен съд – Ген. Тошево, го осъжда за управление на автомобил с алкохол в кръвта на пробация за срок от 18 месеца. Районен съд – Каварна, го е наказал с пробация за срок от 6 месеца за управление на автомобил с алкохол в кръвта. Трите наказания са групирани и му е наложено да изтърпи най-тежкото – пробация за срок от 18 месеца с три пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни срещи с пробационен служител и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 часа годишно за две поредни години.


Изпълнението на наказанието е започнало на 17.04.2009 г., но Тодоров е допуснал нарушения по изпълнение на първите две пробационни мерки, а от 19.07.2010 г. се е отклонил без разрешение от изпълнението им и е бил в неизвестност. По третата пробационна мярка той е отработил общо 106 часа.

Тодоров бе доведен за днешното съдебно заседание от Следствения арест в Добрич, където търпи мярка за неотклонение задържане под стража по досъдебно производство за грабеж.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви днес, че поддържа предложението за замяна на наказанието пробация на Тодоров с ефективно лишаване от свобода за срок от 9 месеца в затворническо общежитие от открит тип. Прокурорът подчерта, че наказанието пробация е съвкупност от минимум две пробационни мерки и пропуските, по която и да е от тях, водят до неизпълнение на цялото наказание.

Назначеният от Добричкия окръжен съд служебен защитник на Тодоров коментира, че съдът е длъжен да спазва закона и в конкретния случай неизпълнението на наложеното наказание пробация води до затвора.

Димитър Тодоров има основно образование, не е женен, работи, когато намери заетост.