По думите на Кунчев тази година ще ни разболяват два грипни щама – A/H1N1/, по известен като „свинск

Остават само десет дни до затварянето на номинациите за “Човек на годината”, годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет.

Деветнайсет са номинираните граждани и организации към момента; номинациите са индивидуални и групови.

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.

Онлайн гласуването за наградата на публиката – на сайта www.humanoftheyear.org – започва от 1 ноември и ще тече до 6 декември 2010 г.

На сайта са и подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2010@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2010 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 ноември до 6 декември 2010 г. Награждаването ще е на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.

Към момента номинирани са личности и организации от различни области на правозащитната сфера, които със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права на български граждани и лица пребиваващи в България.

Измежду номинираните са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация “ЛГБТ действие”, Фондация “Куиър България”, Радослав Стоянов и Добромир Добрев които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова работещи за правната защита на бежанци и имигранти в България. 

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради “финансовия и организационен колапс в болничните заведения”. Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите.

Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.

“Електронна граница” – организация, борещa се за правата на Интернет потребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността.

Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политика към наркозависимите.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър”,  работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек отдал почти десетилетие за защита на правата на децата, самият той живял в дом.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година с голямата награда „Човек на годината“ 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта, стана „Спаси, дари на…“ - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

————

На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека. Първите лауреати бяха съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева.

Учредителката на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009. Донка Панайотова и Фейсбук група “Гласуване без граници“ бяха отличени с втори награди – съответно, за защита на правото на равен достъп до образование на ромските деца в България и за гражданска мобилизация в защита на избирателните права на човека. БХК и журито на „Човек на годината“ 2009 връчиха и две специални награди: архитект Калина Пaвлова от Варна взе приз за изключителна гражданска смелост в борбата й за обществения интерес в България, a основателката на Центъра за независим живот Капка Панайотова бе отличена за цялостния й принос към защитата на правата на човека. Носител на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта www.humanoftheyear.org (над 3000 гласа), стана „Спаси, дари на…“ - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца вече трета година. Журналистът Иво Инджев получи грамота за най-номинирана личност на годината. Той беше номиниран 14 пъти преди, и 4 пъти след официалното затваряне на номинациите.

На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човeка. Международният ден на правата на човека се чества от 1950 г.

Журито на тазгодишните награди ще е в състав: Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК, директорка на правната програма на комитета и председателка на журито; Десислава Петрова, администратор кампании в БХК; Десислава Симеонова, програмен директор на БХК, Иван Бедров, журналист; Мими Фурнаджиева, съдия от ВКС; Теодора Захариева, председател на Центърa за защита правата в здравеопазването; Яна Бюрер Тaвание, директор кампании на БХК.

Българският хелзинкски комитет е независима, неправителствена организация за защита правата на човека. Основан през 1992 г., БХК осъществява мониторинг на правозащитната ситуация в България в няколко приоритетни области: права на личността, на жените и хората с увреждания, на етническите и религиозните малцинства, права на детето, защита от изтезания и малтретиране, права на бежанците и мигрантите, свобода на словото и достъпа до информация, положението на хората в затворени институции, проблеми на системата за наказателно правосъдие.