Синя зона от днес в Добрич

От днес синята зона в Добрич вече функционира. Паркирането по улица „Отец Паисий“ (в частта от ул. Батак до ул. Гурко), на площад Свобода и улиците Охрид и Гурко се заплаща по лев на час.

Обжалвали сме решението на Административен съд – Добрич за спиране действието на наредбата за синя зона и за това тя действа напълно законно от днес, заяви секретарят на Община Добрич Румен Русев.

Той разясни, че е задължение на шофьорите, паркиращи на синята зона, да изчакат контрольора. В противен случай ги грози поставянето на скоба, при което освен цената за паркиране ще трябва да заплатят и 10 лв. за отблокиране на колата. От днес 8 контрольори събират таксата за паркиране по синята зона. Задължително водачите на автомобили трябва да вземат касовия бон и да го сложат от вътрешната страна на стъклото, обясни секретарят на Община Добрич Румен Русев. Единствено автомобилите на хора с увреждания са освободени от такса за синята зона, като за целта трябва да им се издаде пропуск от Центъра за услуги и информация на общината, допълни Русев.


Синята зона не е създадена с цел да подобри финансите на общината, а нейната цел е да облекчи трафика и паркирането в центъра на града, заяви зам. кметът на Добрич Иван Колев.

Припомняме, че по 1 лв. на час ще заплащат автомобилите, паркирани в синята зона от 8 до 18 часа. Времетраенето на едно паркиране е от 1 до 3 часа. За служебен абонамент за платено паркиране се заплащат 120 лв. на месец.