Правителството спира строителството на АЕЦ – Белене

Правителството прие решение, с което отменя три решения на Министерския съвет от 2004 г. и 2005 г., свързани със строителството на ядрена централа в Белене. На министъра на икономиката, енергетиката и туризма беше възложено да внесе предложение за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ – Козлодуй.

Правителството спира строителството на АЕЦ – Белене

В периода на управление на сегашното правителство и при условията на световна финансова и икономическа криза бяха положени всички усилия да се преструктурира проектът по начин, който да защити най-добре националните интереси, да се постигне диверсификация и да се намери стратегически инвеститор и финансиране за проекта.


 

Направеният анализ показва, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ – Козлодуй с произведеното вече оборудване е по-реалистично. На площадката на ядрената централа в Козлодуй е изградена по-голяма част от съпътстващата инфраструктура, проектът би могъл да бъде диверсифициран и дава по-голяма възможност за намиране на стратегически инвеститори. Освен това, строителството на 1000 МW ядрена мощност е по-близо до финансовите възможности и енергийните нужди на България.

 

Реализирането на проект за изграждане на 7-ми блок на площадката в Козлодуй ще гарантира бъдещето на ядрената енергетика в страната.