Предпразнична треска в Тервел

В момента Община Тервел подготвя афиша за предстоящите през май традиционни пролетни дни на културата. Тази година предстои тридесет и седмото издание на празниците. Планира се началото да се постави на 6 май – Гергьовден и Ден на град Тервел.

Предпразнична треска в Тервел
Проявите за този ден са няколко – празнична света литургия, от 10,00 часа на площада пред читалището ще се проведе традиционния празник на фолклора с участието на самодейни състави от общината. В 16,00 часа ще се състои официалното откриване на майските празници със съвместен концерт на ансамбъла на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ гр. Котел и ДФТА „Калинка Вълчева“ гр. Тервел. На 9 май от 18,00 часа жителите на община Тервел ще могат да видят най-новата постановка на трупата на Нешка Робева „Среща в „Споменът“.
 
tervelkon_600 
 
На 11 май – ден на Св. Равноапостоли Кирил и Методий в църковния календар ще отбележим 150-тата годишнина на уникалната икона, която се съхранява в малката църква в Тервел „Св. Димитър“. Планира се в часовете преди обяд да се проведе литийно шествие в града, а следобед ще се наградят участниците в общински конкурс за ученическо творчество, посветен на живота и делото на двамата братя. Предстои регламентът за него да бъде оповестен пред учениците. В часовете преди обед на 15 май ПГТО „Дочо Михайлов“, на 18 май СОУ „Йордан Йовков“ със специално подготвени програми ще изпратят зрелостниците от випуск 2012г.
 
На 24 май от 10,00 часа пред сградата на Общината ще се състои празнично шествие по случай деня на славянската писменост и българската култура. Вечерта пък е запазена за бала на абитуриентите. В момента се уточняват датата и часа за постановката „Женитба“ от Н. В. Гогол, с която ще гостуват Театрално- продуцентски център „Йордан Йовков“ – Добрич и театрална сцена „Сава Доброплодни“ – Силистра. Режисьор на спектакъла е Павел Павлов. Очакваме на тервелска сцена да видим любимците на цяла България Мария Статулова и Николай Урумов. В останалите роли ще се въплътят Любов Николова, Ема Георгиева, Красимир Демирев, Георги Калчев, Валери Марков, Валентин Андреев  - Рафе, Татяна Христова и Владимир Трендафилов. Както всяка година, входът за проявите в Пролетните празници на културата, с изключение на спектакъла на Нешка Робева, ще е свободен. Постъпленията от това представление ще бъдат внесени в общински фонд за финансиране изявите на деца с изявени дарби от общината. Средствата за майския празничен афиш са осигурени от културния календар на Община Тервел.