Решението на общината за закриване на ОУ" Отец Паисий" е недемократично

Начинът, по който се взема това решение не е нормален, особено що се отнася до училище с над 110-годишна история, заяви директорът на ОУ „Отец Паисий” Божан Пейчев.

Решението на общината за закриване на ОУ" Отец Паисий" е недемократично

Учебното заведение е образец за интеркултурно образование, тъй като в него 30% от децата са от малцинствените етноси, а 70 на сто- българчета. То е присъединено към Асоциацията на Кеймбриджките училища и това е известно в национален мащаб. Негови възпитаници са 157 деца от първи до седми клас и 27 в подготвителна група. Целият персонал е от 25 души.



Досега нито те, нито родителите са запознати с идеята на общината да закрива училището. „Това е недемократично”, категоричен е директорът, защото никой не ги е запознал с аргументите, както го изисква една нормална процедура. Освен това, не се изчаква приемането на новия Закон за образованието, който е „благоприятен за училища, като „Отец Паисий”.

 

Божан Пейчев подозира междуличностен конфликт и съобщи, че е „тръгнал да освобождава директорското място”, затова е излязъл в тримесечен отпуск. Той припомни ситуацията от преди 3 години, когато в сградата след скандал беше настанено частно училище –„намеренията бяха ясни и ще си проличи в бъдеще каква е целта”, обобщи Пейчев.