Инфлацията в Добричко

През изминалия месец в Добричко са поскъпнали яйцата, агнешкото, зелетo и бананите.

Инфлацията в Добричко

Ежемесечно в област Добрич се извършва регистрация на потребителски цени, според които се определя т. нар. Индекс на потребителските цени (ИПЦ). Наблюдението е извадково и се извършва в определени търговски обекти. ИПЦ е официален измерител на инфлацията в страната и оценява общото относително изменение на цените на стоките и услугите, използвани от домакинствата. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в страната за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%. 


         

Увеличението на цените на хранителните продукти през февруари спрямо януари в област Добрич е най-голямо при яйцата като за 10 бр. е 9.45% и по-малко на агнешкото и ярешкото месо с 5.15%, при кренвиршите е 1.5%, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.

        

Съществено увеличение има и при зеленчуците и плодовете, като най-висок ръст бележи цената на зелето с 58%, следвана от цените на морковите и краставиците. По-малко е увеличението на цените на оранжерийните домати и картофите с около 2%. При бананите увеличението е с 11.5%, а при ябълки с 5.5%.       

 

Наблюдава се незначително увеличение под 1% на някои хранителни стоки от първа необходимост като прясно и кисело краве мляко, сирене, кашкавал и извара, малотрайни и сухи колбаси.

 

В групата на хранителните стоки намаление се наблюдава при пшеничното бяло брашно с 4 %, при някои видове хляб, при слънчогледовото олио и при захарта.      

 

Цените на услугите и общественото хранене имат незначителни промени, допълват от ТСБ - Добрич.