Преглед на печата

Водещите заглавия на централния печат днес, 14 март:

Преглед на печата
В. "ДУМА"

Атака срещу Дянков от редиците на ГЕРБ.Стоян Мавродиев обвини финансовия министър, че подкопава икономиката, скара се за Сребърния фонд и за резерва на НЗОК. Остри критики се посипаха вчера към политиката, водена от финансовия министър Симеон Дянков. Обвиненията за фискална политика, с която Дянков подкопава икономиката и рискува сваляне на кредитния рейтинг на страната, този път не са от опозицията, а от висш представител на ГЕРБ като председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. В телевизионно интервю Мавродиев се противопостави на министерските идеи по отношение на Сребърния фонд, резерва на НЗОК и идеите за понижаване на ДДС.
Държавата отнема концесията на „Горубсо"
Работниците от миньорското дружество и от ОЦК Кърджали - пак излъгани за заплатите
Държавата взема концесията на "Горубсо-Мадан" заради лошите условия в мините и системно бавещите се заплати. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след разговор с министъра на икономиката Трайчо Трайков.

В. "24 ЧАСА"

Храните поскъпват пълзящо.Премиерът нареди проверка има ли спекула. Цените на основните храни започват бавно да пълзят нагоре. Драстичният скок на яйцата с над 100% за година отключи апетитите за поскъпване и при производителите на хляб, козунаци, олио, агнешко, свинско, пилешко.
Иде с 25% по-скъп Великден. С около 25% ще поскъпне великденската трапеза за средностатистическото българско семейство. Това показват сметките на "24 часа" по вече обявените анонси на производители и търговци за цените на основни храни по празниците. Драстичното поскъпване на яйцата в края на февруари и началото на март отприщи и лавина от прогнози за скок на хляб, козунак, олио, агнешко, свинско, пилешко и т.н.

В. "ПРЕСА"

Приятелката на Сергей взела 270 000 евро от лобист. Петер Хохегер: Плащахме на политици за консултации
Фирмата на Моника Йосифова, приятелка на Сергей Станишев, е получила от известния лобист Петер Хохегер 270 000 евро.
Велико поскъпване ще удари България за Великден
Парното и природният газ ще поскъпнат от април повече от очакваното, съобщи шефът на енергийните цени Ангел Семерджиев. Според експерти максималният скок за горивото е 26%, а за отоплението - 20-23%.

В. "РЕПУБЛИКА"

Иде златен Великден. Златен Великден се задава за българина. Основните продукти, които слагаме на празнична трапеза -агнешко месо, яйца, козунак и салата ще ни излязат средно с 20% по-скъпи, отколкото през миналата година.
ГЕРБ РАЗСЛЕДВА СТАНИШЕВ, ПЛАЩАЛ НА ЛОБИСТИ
Управляващите искат да се създаде анкетна комисия в парламента, която да разследва австрийския лобистки скандал с Петер Хохегер. В него е замесено името на Сергей Станишев и ПР агенцията на приятелката му Моника Йосифова. Избраникът от ГЕРБ Димитър Главчев призова депутати от всички парламентарни групи да вземат участие в комисията, за да „защитят честта на България". Лобистът Хохегер е разследван в Австрия. Той е изградил инфраструктура за съчетаване на политически, бизнес и лични интереси и е подозиран за създаването на корупционни схеми.

В. "СТАНДАРТ"

До Великден: Юзди на цените. Хайки за спекула, газ и ток надуват храните след празника
Властта обяви война на спекулата. Целта е да се удържат цените за Великден. Премиерът Бойко Борисов нареди тотална проверка на търговци и производители на свинско, агнешко и яйца.
Досиетата на Тато в Уикипедия
Част от държавния ни архив, в това число и полицейското досие на Тодор Живков, влиза в Уикипедия, обяви шефът на Държавна агенция "Архиви" (ДАА) доц. Мартин Иванов. Сред документите, които ще бъдат качени в е-енциклопедията, са и протоколите на Политбюро на БКП от 1944 до 1989 г., списъци на загиналите по време на Балканските войни и др.


В. „МОНИТОР"

Погват спекулантите преди Великден. Заради необоснованото поскъпване,следят под лупа цените на мръвките и яйцата. Заради поскъпването на храните преди Великден премиерът е наредил трима министри да направят анализ на цените им и да предложат мерки, ако открият спекула по веригата до крайния потребител. В петък земеделският министър Мирослав Найденов, икономическият шеф Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков трябва да избистрят истината за ценообразуването на продоволствията и да открият къде се пораждат злоупотребите с цените. Много често производителите предлагат стоката си на нормални стойности, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата, каза вчера след заседанието на кабинета Мирослав Найденов.

В. „ТЕЛЕГРАФ"

Шок в цените за Великден. Поне 100 лв. ще ни трябват на Великден за скромна празнична трапеза, сочат изчисленията. Сумата е с 20% по-висока от тази, която сме дали миналата година. Заради развихрилата се спекула.премиерът Бойко Борисов нареди на трима министри да вземат мерки да я озаптят. Ако се наложи, ще се режат субсидиите на производителите, които надуват цените на храните.
В. „Класа"
Драстично поскъпване на природния газ и парното се задава от 1 април
От НЕК още не са разсрочили заема с френската банка BNP Paribas за АЕЦ "Белене". От 1 април природният газ ще поскъпне с повече от планираните досега 8%. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вчера. За разлика от друг път той отказа
BMW се цели в 2 млн. продадени автомобила до 2016 г.
BMW смята да продаде 2 млн. автомобила до 2016 г., което е четири години по-рано от планираното. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Норберт Райтхофер при представяне на финансовите резултати на автогиганта.

В. „Новинар"

Шоков скок на парното от 1 април. От 1 април се очаква чувствително повишение на цената на парното. Това е резултат от поскъпването на природния газ, който ще повлияе и на цените на електроенергията, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
Министри на лов за яйцата и агнешкото. Дянков, Найденов и Трайков ще дебнат за спекула по Великден
Премиерът Борисов е разпоредил на трима членове на кабинета да се борят с поскъпването на храните покрай големите празници у нас. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов. С нищене на скоковете на определени храни
Elevation се мести в София, чакаме Fatboy Slim
Британската група Kosheen и диджей Fatboy Slim са първите обявени участници в новото издание на музикалния фесУивал Elevation. След проблемите, които организаторите имаха миналата година в Разлог, този път събитието ни

В. „ТРУД"

Лятото дава хляб на 150 000 души
Поне 150 ООО сезонни работни места ще се отворят през лятото. За различни позиции в курортите ще бъдат наети около 100 хиляди души. Търсят се от чистачи до висококвалифицирани главни готвачи. Въпреки наплива от мераклии управителите на хотели и ресторанти се оплакват, че липсват опитни кадри. А за камериерки кандидатствали предимно пенсионерки.
Аитирасистки закон в Холандия. До юли!
Доста арогантно холандският посланик у нас обяви, че не само трябва да приемем закона за конфискация на престъпното имане до юли, ами и бързо да има ефективно прилагане, за да ни пуснат в Шенген.