Преглед на печата

Върху какво акцентират водещи ежедневници тази сутрин

Преглед на печата

ТРУД”

„Губят се следите на 63 милиона лева”
Следите на 63 млн. лева държавна пара, управлявана от просветното ведомство от 2009 до 2011 г., някъде се губят. Това се вижда от публикуван одит на Сметната палата. Ревизорите са направили проверка на голямата национална програма: “Оптимизация на училищната мрежа” (за закриване на училища). Основната й цел бе достъп до качествено обучение и намаляване броя на отпадналите ученици. Тя е “изпълнена с ниска степен на ефективност” - е изводът на одита. И още: парите са харчени без контрол, има двойни финансирания, общини са присвоявали средства.
„Нови договори за пътищата”
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) възнамерява да направи пълен преглед на сега действащите 4-годишни договори за пътно поддържане и ако се налага - да предоговори условията и цените в тях. Това съобщиха пред “Труд” вчера от ведомството. От там са пратили писма до фирмите с молба за отговор до 23 март. Преговорите могат да почнат още на 25 март с фирмите, които откликнат на молбата. За тези, които не откликнат, от министерството обмислят “индивидуални разговори”.

„СТАНДАРТ”

„Дянков откри изгубена крепост”
Симеон Дянков влезе в ролята на Индиана Джоунс. Вицепремиерът откри римска крепост по стара карта на чешкия историк Константин Иречек, правена след Освобождението.
„Възпитаваме с шамари”
Шамарът не е насилие, той възпитава. На това мнение са 2/3 от българите, сочи проучване на НЦИОМ. Методите на Макаренко са на почит и сред възрастните, и сред младите.
Висшистите обаче не подкрепят дърпането на уши.

„КАПИТАЛ, Daily”


 

„Двигателят временно не работи”
Износът на България, който при свитото потребление и инвестиции през последните години беше основна причина за растежа на икономиката, се свива за пръв път от октомври 2009 г.
„Инфлацията падна до 2% през февруари”
Анализаторите засега не виждат тревожни сигнали в покачването на потребителските и производствените цени. Инфлацията за февруари е 0.9%, отчете Националният статистически институт (НСИ), а спрямо същия месец на миналата година потребителските цени са се повишили с 2%.

„ТЕЛЕГРАФ”

„ИГРА В НЕТА НИ ПРАВИ ШЕФ”
Работодатели у нас Все по-често питат каква игра в интернет играете, преди да ви наемат във фирмата си. Според предпочитаната от кандидата игра се определя дали той е подходящ за съответната позиция. Според класификатора феновете на „Империя" например имат качества за мениджъри и брокери, а тези, които предпочитат да прекопават фермата си във „фейсбук", са подходящи за поддържащи позиции.
„ДЕПУТАТ НАПУСКА САМ ПАРЛАМЕНТА”
Депутатът на ГЕРБ от Враца Николай Коцев напуска парламента по собствено желание.
Решението си той обяви вчера, след като говорил с лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, със зам.-шефа на партията Цветан Цветанов и с председателя на групата на мнозинството в НС Красимир Велчев.

„24 ЧАСА”

„Стигаме до морето с 40 минути по-бързо”
С 40 минути ще се съкрати времето за пътуване от София до Бургас това лято. От юли ще бъдат пуснати три нови отсечки от магистрала "Тракия " и по нея ще се стига до Петолъчката край Сливен.
„Стотици на протест, искат тежки наказания за шофьори убийци”
Оставиха 40 скандални присъди пред Съдебната палата в София. Около 40 скандални присъди за катастрофи със смърт, цветя и запалени свещички оставиха пред стълбите на Съдебната палата в столицата вчера стотици протестиращи близки и роднини на загинали.

„КЛАСА”

„Кризата удари двигателя на растеж у нас - износът с първи спад от 2 години насам”
Към Европейския съюз експортът ни се свива със 7,6 през януари, а към трети страни - с цели 14% Кризата удари основния локомотив на икономически растеж в България - износа. През януари той е намалял с 10,2% на годишна база до 2,8 млрд. лв., отчете националната статистика вчера.
„Седем големи авиокомпании в ЕС се обявиха срещу въглеродните такси”
Седем водещи европейски авиокомпании атакуваха данъка върху въглеродните емисии в писма до националните си лидери. "Еърбъс", "Бритиш еъруейс", "Върджин Атлантик", "Луфтханза", "Ер Франс", "Ер Берлин" и "Иберия" предупредиха за икономическите последици от тази мярка.