Обезопасяват най-критичните "зебри" в Добрич

Започва обезопасяване на пешеходните пътеки, чрез вертикална и хоризонтална маркировка, „легнали полицаи” и повдигане на самите „зебри”, съобщи зам.-кметът арх. Пламен Ганчев.

Обезопасяват най-критичните "зебри" в Добрич

Създадена е комисия, която в момента обследва критичните точки. Огледите трябва да приключат следващия петък и мерките, които ще се вземат по методика, изпратена до всички общини. Те са уточнени на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението и по указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и МВР за идентифициране на най-опасните пешеходни пътеки.


 

Ефектът от маркировка и знаци горе-долу е нулев, предвид поведението на всички нас като водачи и липсата на контрол и безнаказаност. Нашият опит показва, че единственият ефект за нас е от физическите средства, които използваме, като напр. „легнал полицай”, но ние вече не практикуваме това, като ивици, а поставяме много по-ефективните пластмасови панички. Въпреки, че в момента тече кампания по тяхното изхвърляне по призива на шофьори, че те повреждат автомобилите – да, това е така, ако преминеш през съоръжението със 70 – 80 км/час. Но те затова се слагат, преди пътеката да намалиш скоростта.” Освен това  на места могат да се поставят и светофари с бягаща светлина.