Басейнът в Добрич скоро отново ще заработи

След повече от 20 години плувният басейн на Добрич отново ще отвори врати. Ремонтните дейности вече се извършват.

Басейнът в Добрич скоро отново ще заработи

Спортен комплекс „Русалка" е отдаден на концесия на фирма „БИ ЕЙ ТУР” ООД, с управител Йордан Андреев. Максималният срок на концесията е 30 години, а договорът бе подписан преди 2.


 

Изискването към концесионера е да вложи в реконструкцията и модернизацията на имота не по-малко от 2 450 000 без ДДС, като 1 700 хил. лева от тях - до края на втората година. Размерът на минималното годишно концесионно плащане е 8 150 лева без ДДС. Спортен комплекс „Русалка" разполага с две четириетажни сгради и една двуетажна.

 

В момента текат строително–монтажни работи и се очаква ремонтът на басейна да приключи до края на месец март.

 

След това съоръжението ще бъде тествано и напълнено с вода и ще се очаква оценка от държавна приемателна комисия.

 

Размерите на басейна ще бъдат запазени - 12.5 метра ширина и 25 метра дължина, като дълбочините ще бъдат две - 1.70 и 2 метра.

 

Ще бъде премахната единствено кулата за скокове, тъй като вече има нови разпоредби за ползване на подобни съоръжения.

 

В басейна ще се тренират множество водни спортове, включително и синхронно плуване.

 

Още един колективен спорт, напълно нов за града ни, ще се развива в Добрич - водна топка.

 

Ще бъде нает треньор и ще създадем юношеска школа по водна топка, обясни за Добрич Онлайн концесионерът Йордан Андреев.

 

Освен трениращите водни спортове, всички граждани ще могат срещу заплащане да ползват басейна.

 

Обектът ще се отоплява с три различни източника - на газ, с ток и енергия от слънчеви колектори. Това ще намали разходите и ще можем да предложим по-достъпна цена за ползване на басейна на добричлии, сподели още Андреев.

 

Продължават да се ремонтират и останалите два корпуса на спортен комплекс "Русалка", в които се тренират 7 олимпийски спорта и още няколко други. Сред добре развитите са хандбал, футбол, художествена гимнастика, тенис на маса, бадминтон. След отварянето на басейна, предстои фирмата – концесионер да направи и три открити игрища в южната част на сградата - откъм езерото. Те ще са с твърда настилка за волейбол, хандбал, баскетбол и тенис; за футбол и едно за свободни посещения и игри. Очаква се да са готови до края на септември.

 

Нови, по-добри условия за работа се предоставят и на спортните специалисти - ремонтират се и се обзавеждат и треньорските стаи в комплекса.

 

До началото на април ще бъде готова и новата зала за тенис на маса. Тя ще бъда най-голямата специализирана в този спорт зала в България, съобщи Йордан Андреев. Новата зала за тенис на маса в "Русалка" ще бъде открита със силен международен турнир между 5 и 10 април.

 

Спортен комплекс Спортен комплекс "Русалка" е отдаден на концесия за 30 години 

 

Басейнът отвънБасейнът отвън 

 

Трескав ремонт тече в басейнаТрескав ремонт тече в басейна 

 

Другата част на спортния комплекс вече разполага с модерни ремонтирани съблекалниДругата част на спортния комплекс вече разполага с модерни, ремонтирани съблекални 

 

В спортните зали в В спортните зали в "Русалка" са инвестирани сериозни средства 

 

След по-малко от месец Добрич ще разполага с най-голямата специализарана за тенис на маса залаСлед по-малко от месец Добрич ще разполага с най-голямата в страната специализирана за тенис на маса зала