Очаква се бум на германци по родното Черноморие

Поне 5 на сто ще бъде ръстът на германските туристи по Черноморието през предстоящия летен сезон. Това прогнозира зам.-министърът на икономиката Иво Маринов на първия ден от откриването на световното туристическо изложение ITB в Берлин, пише "Монитор" в днешния си брой.

Очаква се бум на германци по родното Черноморие

 Българският щанд е разположен на 423 кв.м., а участниците са общо 42 фирми, организации и местни администрации.



Част от германските туроператори вече са осигурили същия брой записвания за България като миналата година, други вече бележат ръст от около 10 на сто, като се очаква интересът да се увеличи, обясни Иво Маринов.

 

Според публикации в германската преса вече има осезателен отлив от търсенето на почивки в Гърция и Египет.

 

За българските туроператори това означава атака на немския пазар с много по-широк сегмент оферти, като участваме и във високия ценови клас с ексклузивни хотели, които разполагат с новопостроените голф игрища по морето, обясни Маринов. Като част от промяната в офертите е и комбинацията между една седмица ваканция и седмица обиколни турове, чрез които се представяме още с културен туризъм. Акцентът ни тази година отново ще бъде морето, защото 80% от всички германски гости отиват на Черноморието, но в поредица презентации ще се разкриват и други възможности за почивка и туризъм в България.


Миналата година всички туристи, посетили страната ни, са 6,4 млн., като от тях германските са 700 000. Преди 20 години те са били 350 000 от ГДР и около 100 000 от Западна Германия, а сега са се удвоили, при това потенциалът ни става още по-голям, каза Маринов.

 

В същото време наши туроператори, представени в Берлин, бележат раздвижване от страна на британския пазар за лятото, като интересът е предимно към Южното Черноморие. Очакваният ръст е около 10-15 на сто.