Потвърдиха ефективна присъда за грабеж

Влиза в сила наложеното на 30-годишния Симеон Ив. Георгиев от Добрич наказание от 2 години и 11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим, след като Апелативен съд – Варна, потвърди на постановената от Добричкия окръжен съд присъда.

Първоинстанционният съд е признал Симеон Георгиев за виновен като извършител на опит за грабеж на дамска чанта с мобилен телефон и други вещи на обща стойност 105 лв. от добричлийка на 28.11.2009 г. и за извършени от него в периода от 11.11.2009 г. до 25.11.2009 г. в Добрич четири кражби на вещи от БТК АД – регион Добрич, на обща стойност 1893,30 лв.


Със същата присъда Добричкият окръжен съд осъди на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим 26-годишния Калоян Ст. Кьосев. На 28.11.2009 г. в Добрич при условията на опасен рецидив и в съучастие с Георгиев, като помагач, но и като инициатор и организатор на грабежа, той е отнел от добричлийка дамска чанта с мобилен телефон и други вещи на обща стойност 105 лв., като е употребил сила и деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Двамата са осъдени също да заплатят обезщетение от 1000 лв. на пострадалата при грабежа добричлийка, за причинените й неимуществени вреди.

Симеон Георгиев е обжалвал присъдата с мотив, че постановеното му наказание е явно несправедливо и моли за условно наказание. Пред Варненския апелативен съд той е поискал обаче само намаляване на размера на определеното му наказание. Калоян Кьосев е заявил, че не се присъединява към жалбата.
Въззивният съд намира молбата за неоснователна, а присъдата на Добричкия окръжен съд за правилна и законосъобразна. Варненският апелативен съд приема, че минало осъждане на Георгиев за престъпление против собствеността, за което е реабилитиран, е достатъчна характеристична данна за дееца и начина му на живот, т.е. престъпната му дейност е с висока степен на обществена опасност. „Проява на прекалено снизхождение от страна на съда не би превъзпитало и поправило последния”, посочват магистратите. Те преценяват като неоснователно твърдението на защитата, че Добричкият окръжен съд не е взел под внимание смекчаващите отговорността обстоятелства – направените самопризнания. „На фона обаче на проявеното упорство при осъществяване на продължаваното престъпление от страна на подсъдимия, както и извъшването на грабежа в срока на наложената пробация, Варненският апелативен съд съобрази, че така определените наказания са справедливи и съответни на извършеното”.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня установеното по делото, че в края на месец октомври 2009 г., когато нямал финансови средства, Симеон Георгиев е решил да влезе в двора на телевизионната кула в Добрич и да открадне какво може. Вечерта на 10 срещу 11 ноември 2009 г. той прескочил оградата на двора и чрез използване на клещи, маркуч и туба той е отнел оттам 2 броя водни радиатори от дизелови агрегати, воден радиатор от мотокар, акумулатор и 58 л дизелово гориво на обща стойност 1103,30 лв. от БТК АД – Добрич НУ РТС. Занесъл вещите до пункт за вторични суровини и ги продал.

В малките часове на 21.11.2009 г. той отново прескочил оградата на двора на телевизионната кула и източил от резервоара на автокран 50 л. дизелово гориво, което продал на сутринта на таксиметров шофьор за 58 лв.
В ранните часове на 25.11.2009 г. той свалил и взел акумулаторите на трактор и камион. Продал ги като вторични суровини за 25 лв.

На 28.11.2009 г. Симеон и Калоян се срещнали по предварителна уговорка и с управлявания от втория „Опел Колибра” посетили вила в района на телевизионната кула. На връщане те обсъждали как да изкарат пари и Калоян споделил, че преди е нападал жени и можело да се вземат чантите им. Наближавайки паметника „Хан Аспарух” той посочил възрастна жена, като подходяща за посегателство. Калоян спрял автомобила и казал на Симеон да дръпне чантата й и да бяга в определена посока, където ще го чака с колата. Симеон застигнал жената и дръпнал чантата й. Пострадалата паднала, но не пускала чантата. Свидетел, движещ се по булеварда видял какво става, спрял автомобила, насочил се към жената и нападателя й и започнал да вика. Тогава Симеон пуснал чантата и побягнал в уговорената с Калоян посока. Свидетелят го подгонил и извикал на играещи деца да го хванат. Друг гражданин, чул виковете, също се спуснал след Симеон. Той обаче успял да стигне до колата на Калоян и двамата се отдалечили. По-късно автомобилът бил спрян, а двамата били задържани.

Симеон има средно образование, не е женен, не работи.