Арсенал смачка Милан и отпадна с достойнство

„Артилеристите” попиляха „росонерите” с 3:0 още през първото полувреме и бяха на гол от чудото.

Арсенал смачка Милан и отпадна с достойнство
Арсенал срази у дома Милан с класическото 3:0 в 1/8-финален мач-реванш от Шампионската лига и бе само на гол от достигане до продължения. В крайна сметка след загубата си с 0:4 в Милано „артилеристите” отпаднаха с общ резултат 3:4, а "росонерите" продължиха към 1/4-финалите на надпреварата. Головете за впечатляващата победа на реванша вкараха Лоран Косчелни (7), Томаш Росицки (26) и Робин Ван Перси (43-дузпа).

Противно на очакванията домакините не наложиха натиск в първите минути. Въпреки това "топчиите" успяха да поведат още в 7-ата минута, когато Окслейд-Чембърлейн центрира от корнер и останалият непокрит централен бранител Лоран Косчелни с глава от близка дистанция прати топката в мрежата за 1:0. Две минути по-късно Тио Уолкът изведе на чудесна позиция Робин Ван Перси, но ударът на холандеца бе спасен от Кристиан Абиати. В 18-ата минута Робин Ван Перси отправи бомбен изстрел от границата на наказателното поле, но Абиати реагира блестящо и изби в корнер. "Топчиите" постепенно се настаниха трайно в половината на съперника и разиграваха спокойно топката, за да се стигне до 26-ата минута, когато Томаш Росицки с премерен удар от близо реализира за 2:0. Мисията за "артилеристите" от "невъзможна" след 0:4 в първия мач стана напълно възможна в 42-ата минута, когато Джон Месба фаулира Чембърлейн в наказателното поле и словенският съдия Дамир Скомина отсъди дузпа. Робин Ван Перси бе хладнокръвен от бялата точка и направи резултата класически - 3:0. Така "топчиите" се доближиха само на гол от изравняване на общия резултат и евентуално пращане на мача в продължения.

След почивката играчите на Милан заиграха далеч по-добре и започнаха по-често да поглеждат към врататата на Войчех Шчесни, който почти нямаше работа през първата част. В 59-ата уникален пропуск направи Робин Ван Перси, които от няколко метра не успя да преодолее Абиати, отразил секунда по-рано силен удар на Жервиньо. Три минути по-късно Шчесни допусна грешка, но Ибрахимович стреля покрай опразнената врата. В 77-ата минута и "росонерите" направиха фрапантен пропуск, след като Антонио Ночерино от 2 метра подари топката на Шчесни. До края на мача домакините не успяха да организират финален щурм и в крайна сметка Милан устиска огромния си аванс от първия мач, за да се класира на 1/4-финалите.