Преглед на печата

Водещите заглавия на всекидневниците в началото на новата седмица

Преглед на печата
„ДУМА”

15 106 софиянчета извън градините
От обещаните 17 нови детски заведения Столичната община е построила едва 7 за четири години
Над 15 000 семейства няма да могат да запишат децата си в детска градина в София, пресметнаха от Дискусионния клуб за социална и местна политика.
Поругаха руски паметник навръх трети март
Президентът пропусна да спомене в речта си за Руско-турската освободителна война
Руският паметник край село Езерче, община Цар Калоян, осъмнал със заличени надписи на 3 март, съобщиха от ОД на МВР-Разград. Посетители сигнализирали в полицията, че част от надписите и символите на строения през 1928 г. паметник са залети с черна блажна боя. По случая се извършва разследване за престъпление.

„24 ЧАСА”

Забраняват екскурзии на гимназисти без учител
Ще важи и за абитуриенти, така спират туровете за напиване
Екскурзиите на гимназисти с цел да се напият без родителски и учителски контрол ще бъдат забранени. Това предвижда нова наредба на министерството на икономиката, която трябва да влезе в сила най-късно от догодина.
Фирма на Гриша Ганчев дължи 500 000 лв. данъци
Компанията „Литекс комерс" на бизнесмена Гриша Ганчев е сред топ 60 на най-големите длъжници на Столичната община. Срещу фирмата преди десетина дни е стартирала данъчна ревизия, която трябва да изясни точния размер на неплатените местни данъци и такси, научи „24 часа".

„СТАНДАРТ”

Холивуд по балкански
Правим комбина с Турция за сериали
Холивуд по балкански ще зарадва любителите на сапунки от двете страни на Босфора. Най-доброто от "Листопад" и "Перла", забъркано в коктейл с "Под прикритие" и "Стъклен дом". Това трябва да бъде резултатът от копродукциите на сериали, които ще правим с Турция. Спогодба за това на държавно ниво ще бъде подписана след две седмици в Анкара. Новината съобщи пред "Стандарт" културният министър Вежди Рашидов. На съвместното заседание на правителствата на двете съседни страни на 19 и 20 март ще бъде договорено и откриването на турски културен институт в София.
Глобяват мама за бягство от час
Столичните училища започват да глобяват родители, които не изпращат децата си в клас. Мярката съществува в просветния закон, но досега не е прилагана.
Санкцията е от 20 до 100 лева.

„СЕГА”

Цели университети се крепят на "летящи" преподаватели
Студентите в България се увеличават ударно, докато лекторите се топят
Цели висши училища в България се крепят на "летящи" професори. Без тях някои вузове нямаше да покриват изискванията за акредитация и да предлагат толкова много специалности. Докато преподавателите намаляват, студентите и факултетите се роят, показват предоставени от просветното министерство данни на "Сега" по закона за достъп до обществена информация.
Държавата строи хай-тек парк край "Цариградско шосе"
Комплексът ще бъде изграден с 50 млн. евро от програма "Конкурентоспособност"
Няколко години след като кабинетът "Станишев" реши да изгради втори административен център в близост до бул. "Цариградско шосе", сега подобна идея лансира и правителството на ГЕРБ. Разликата е, че вместо жилища и министерства, там ще бъдат изградени бизнес сгради, които да се използват от компании и организации, насочени към научно-развойната дейност.

„НОВИНАР”

Нови протести срещу  високите цени на горивата
На места бесиха чучела-монополисти
Отчаяни от бездействието на родните институции от гражданско сдружение "Сила" вчера организираха пред парламента нов протест срещу цените на горивата и безчинствата на монополните дружества у нас. Паралелно такива организирани недоволства имаше и в Русе, Благоевград и други градове. На места импровизирано бесиха чучела, олицетворяващи монополни фирми.
В София  15 500 малчугани остават извън забавачката
Над 15 500 деца в София няма да получат място в забавачка. Въпреки предизборните обещания на кмета Йорданка фандъкова, че ще осигури места за всички деца в общинските ясли и детски градини, това все още не е факт. Проблемът с недостига на места не само не се решава, а дори се разраства, заяви пред „Новинар" червеният общински съветник Борис Цветков.
 
„МОНИТОР”

Бележките за кръв срещу операция незаконни
130 000 „донори” въртят пари от черна търговия
Между 70 и 250 лв. излиза купеният документ
Бележките за дарена кръв, без които болниците не извършват планови операции на пациентите, се оказват незаконни. Проверка на „Монитор” показа, че такова изискване не е залегнало в нито един от здравните закони или наредби, нито е въведено със заповед на здравен министър.
Партиите аут от нета
Абонаментите на сайтовете им изтичат тази година
Страниците им в мрежата се поддържат от депутати и пиари
Партиите са заплашени от изчезване в нета. Причината е, че тази година изтича абонаментът на сайтовете на почти всички политически сили и ако договорите не се подновят, те ще бъдат заличени. Поддръжката на много от тях е занемарена, показа проверка на „Монитор“.

„КЛАСА”

Един концесионер ще управлява летищата в София и Балчик
Правят се проучвания за отдаването на фериботния комплекс във Варна
"Летищата в София и в Балчик ще бъдат отдадени на концесия в пакет", каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев при откриването на рехабилитираната писта на летище Варна. По думите му отдаването на софийския порт ще отнеме повече време.
Според всички прогнози: Путин се завръща в Кремъл
Руският премиер Владимир Путин печели президентските избори още на вчерашния първи тур, сочат прогнозните резултати. Очакваше се той да получи 60% от гласовете при необходими над 50%. 109 милиона избиратели можеха да упражнят правото си на глас в Русия. Избирателната активност се движеше над 56 на сто.

„ТРУД”

Бонус „ромче" учителите
Учителите, които преподават на ромчета в детските градини и училищата, вероятно ще получават бонус към заплатата.
Идеята се обсъжда в образователното министерство и е част от общоевропейска програма за намаляване на броя на децата, които отпадат от просветната система.
Закъде сме без дупки?
Завчера усетих дупка в портфейла си, след като дадох 67 лева за винетка. Както се бях замислил зад волана, за малко да ми се отвори дупка в кътника: пломбата ми аха да се откърти, след като колата издрънча в поредната дупка на пътя.

„ЗЕМЯ”

Едно яйце струва половин хляб
Щастливите кокошки ни станаха „златни
Едно яйце вече се продава, колкото половин хляб, след като цената му скочи до 45 стотинки. Само за две седмици поскъпването е с 40 на сто и това е рекорд за последните 14 години, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 6 стотинки   за брой.
Догодина резервът ще е на нула
От началото на следващата година страната няма да разполага с фискален резерв, предупреди по БНР бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той изрази опасенията на левицата, че парите от Сребърния фонд ще отидат изцяло за покриване на външен дълг. „Аз предупреждавам от началото на 2010 г.