Британец, търсен за пране на пари, даде съгласие да бъде екстрадиран в Испания

Британският гражданин Пол Ч. У. даде днес съгласие пред Добричкия окръжен съд да бъде предаден на испанските съдебни власти за осъществяване на съдебно преследване по обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари. Тричленният съдебен състав му разясни правото да се откаже от доброволното съгласие в тридневен срок, след което в седемдневен срок магистратите ще излязат с окончателно решение за екстрадицията му.

30-годишният Пол У. е задържан в полицията в Добрич на 31.08.2010 г., а на 03.09.2010 г. Добричкият окръжен съд му наложили постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 24.06.2010 г. от Първоинстанционен и следствен съд в гр. Естепона, Кралство Испания. Срещу британският гражданин се води досъдебно производство за това, че е предоставял името си, за да фигурира като управител на дружества за изпиране на пари. Испанските власти подозират, че с негово участие са изпрани значителни суми от незаконен произход, като е закупил луксозни имоти в Испания. Предполага се, че Пол У. е участвал в организирана криминална група, действаща на територията на Коста дел Сол, която вероятно е организирала пратки на наркотици и оръжие от Испания за чужбина, използвайки мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и мрежа от дружества за укриване на печалбите от тези незаконни дейности.Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи, че са налице всички основания Пол У. да бъде предаден на съдебните власти на Кралство Испания.

Адвокатът на чуждия гражданин заяви, че подзащитният му желае неговият случай да бъде разрешен максимално бързо и дава съгласие да бъде екстрадиран, но не се отказва от принципа на особеността, предвиден в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Това означава, че ако се завърне в България не може да бъде съден за престъпления, които евентуално е извършил преди да бъде предаден на изискващата държава.

В последната си дума Пол У. каза, че е шокиран от случилото се. Приятелите му са във Варна, той има бизнес там и моли да излежи времето до предаването му в тамошния затвор.

Добричкият окръжен съд насрочи за 14.09.2010 г. следващото заседание по делото. След това Пол У. ще бъде преместен в затвора във Варна докато бъде организирана екстрадицията му.