Борисов заяви, че отлагането на приема ни в Шенген ще изиграе лоша шега на ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред Европейския съвет, че развитието на въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген е прецедент за Европейския съюз, който ще му изиграе лоша шега.

Борисов заяви, че отлагането на приема ни в Шенген ще изиграе лоша шега на ЕС

Темата беше обсъдена от държавните и правителствени ръководители на ЕС на работната им вечеря, приключила снощи около полунощ. Взето беше решение, че през септември Съвет „Правосъдие и вътрешни работи” ще определи датите за премахване на контрола по въздушните и морските граници с България и с Румъния.


 

Премиерът Бойко Борисов цитира председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, според когото двете страни охраняват външните граници на ЕС в пъти по-добре от други европейски държави, които са в Шенген. „Не една държава, а една политическа партия в Европа всъщност разиграва целия Европейски съвет. Просто е под достойнството ни повече да умуваме по тази тема”, коментира министър-председателят.

 

Бойко Борисов подчерта, че президентът Ромпой, председателят на ЕК Барозу, както и „26 държави са категорични, че България и Румъния са изпълнили абсолютно всички критерии и че мониторинговият доклад няма защо да се цитира в това отношение”. Той посочи, че въпреки съпротивата на Холандия на снощното заседание премиерът Рюте е заявил, че според холандското правителство докладът дава положителна оценка на постиженията на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.