Внесоха подписката срещу шистовия газ в парламента

Подписката против проучванията и добива на шистов газ в България е най-голямата, случвала се досега в България и вече наброява 52 хиляди подписа, заяви Борислав Сандов, един от организаторите на днешния протест.

Внесоха подписката срещу шистовия газ в парламента

Днес от Гражданската инициатива против проучванията и добива на шистов газ в България бе проведен поредният протестен митинг пред сградата на Народното събрание.



 

Организаторите внесоха и подписка с 52 хиляди подписа с искане за законова забрана за проучванията и добив на шистов газ. Подписите бяха поставени в 11 папки на малка масичка.

"Днес е последният работен ден в изтичащата тримесечна гражданска инициатива срещу проучванията и добива на шистов газ по метода на „хидравличното разбиване". Такъв е Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Днес се внася подписката, която беше одобрена на 26 ноември 2011 г. Подписка от този тип, откакто действа законът - 2 - 3 години, е най-голямата инициатива, случвала се в България, при изключително тежки метеорологични условия", обясни Сандов.


„Доброволният труд и мотивацията на толкова много млади хора, в цялата страна и в чужбина, успя да събере една огромна подкрепа, която да бъде сега входирана в Народното събрание, и намерението, на която е да бъде приет Закон за забрана на проучванията и добива на шистов газ по метода на „хидравличното разбиване" - по метода на „фракинга". Нашата инициатива ще продължи да съществува като гражданско обединение", каза още Борислав Сандов.