1500 души от община Добричка имат нужда от помощ, 68 вече я получиха

В продължение на 14 месеца за хората с увреждания се грижиха 18 домашни помощника и 14 социални асистента.

1500 души от община Добричка имат нужда от помощ, 68 вече я получиха

Проектът „ С грижа за хората за независим и достоен живот  община Добричка” приключва на първи март. По този повод днес се състоя заключителна пресконференция, на която присъстваха ръководителят на проекта Наташа Василева, зам.-кметът по европейски проекти и икономическо развити Гюлхан Вейсел, представител на организацията – партньор на общината в проекта от Сдружение „Форум гражданско общество” Костадин Петров, директорът на „Социално подпомагане” Магдалена Миткова, социални асистенти и домашни помощници, потребители на услугите им и техни близки.


 

Общо 68 души, сред които и 4 деца от 22 населени места в общината са били обгрижвани в домовете им в продължение на 14 месеца, каза Гюлхан Вейсел. Кандидатите са били 155, съобщи  Наташа Василева. Подбрани са били хората с най-голяма потребност от помощ. Сключени са 32 трудови договора с помощниците и асистентите. Общата стойност на проекта е 191 268 лева. Те са отпуснати по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” – фаза 3.

 

Реализираният проект е част от Стратегията за развитие на социалните услуги на община Добричка. Гюлхан Вейсел изрази надежда това, което е сторено по проекта да се изпълнява и по-нататък, като делегирана от държавата дейност, защото „около 1500 души имат нужда от различен вид помощ и ние трябва да работим в тази насока”, заключи тя.

 

obshtina_dobrichka2_600