Съдът приключи дело срещу фирма на убития бизнесмен Румен Рачев

Окръжен съд – Добрич осъди „Джини – М” ЕООД – София, да заплати на „Инвестиционна компания” АД – Варна, парични суми в размер на 58 000 USD, 316 340 USD и 664 540,50 лв., представляващи неизпълнено задължение по сключен с ищеца договор за финансова помощ, ведно със законната лихва, считано от 22.05.2007 г. до окончателното им изплащане. Решението е постановено при участието на трето лице – помагач на ответника - „Креда Девелопмънт.Ко” ЕООД.
Съдебното производство е образувано по искова молба на „Ивестиционна компания”.

Съдът приключи дело срещу фирма на убития бизнесмен Румен Рачев

Ответникът признава иска за 58 000 USD, но оспорва останалите два. Той сключил договорите като комисионер на трето лице по делото, затова предал сумите на „Креда”. Последното дружество платило изцяло сумите по договорите за заем, което се установявало с две разписки.



Съдебното производство е образувано през 2008 г. в Шуменския окръжен съд, но по възражения за подсъдност е изпратено в Софийски градски съд. В рамките на това производство като трето лице, е било конституирано „Креда”, представлявано от управителя Румен Рачев. След неговата смърт, правата му са поети от управителя на „Джини – М” Виржиния Рачева.


Представените от ищеца писмени доказателства, мотивират съда да приеме, че между двете дружества е имало сключен договор за заем и приема за основателна исковата претенция за 58 000 USD, но смята за недоказано, че ответникът „Джини – М” е погасил останалите суми.


„Инвестиционна компания” оспорва автентичността на документите. Според графолози подписите не са от Светослав Иванов като законен представител на „Инвестиционна компания”, а отпечатъкът на печат на компанията не е положен от някой от ползваните от дружеството през 2006 г. печати.


Предвид заключенията, съдът намира, че представените писмени договори, както и разписките са неистински. С тези мотиви, Окръжен съд приема, че заявените искове са основателни и следва да бъдат уважени в цялост. Решението е обжалвано от „Джини – М” ЕООД пред Апелативен съд – Варна.