Добрич е на 14-то място по заплати в страната

По предварителни данни средната работна заплата в Добричка област през четвъртото тримесечие на 2011 година е 563 лв., с 164 лв. по-малко от средната за страната, съобщават от местното статистическо бюро.

Добрич е на 14-то място по заплати в страната

В края на 2010 година сме взимали с 3% по- малко. В сравнение с първото тримесечие на 2011 г. средната работна заплата се е увеличила с 9 %. Добрич е на 14-то място по заплати в страната, при 12-то през третото тримесечие на 2011 година. Срещу най- много пари традиционно се разписват в столицата, областите Враца, Стара Загора и Варна.

 

В нашата област по-високи са възнагражденията в обществения сектор – средната работна заплата там е 647 лв. срещу 524 лв. в частния сектор. Спрямо края на 2010 година отчитаме нарастване на заплатите в частния сектор  с 5 %, а в обществения сектор нарастването е с 1.5 %. Най- много пари получават заетите в икономически дейности “Производство и разпределение на електрическа и топлина енергия и на газообразни горива”, ”Финансови и застрахователни дейности”, “Държавно управление”.


В основните за региона браншове - “Селско стопанство” и “Туризъм” заплатите съответно са 705 лева и 616 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл “Административни и спомагателни дейности” - 355 лева.


През четвъртото тримесечие на 2011 година  наетите лица в областта са 35 697. За същия период на 2010 година отбелязваме увеличение на наетите със 7 %. В  сравнение с предходното тримесечие на 2011 година наетите в областта са намалели с 8 %.

 

За месеците октомври, ноември и декември на 2011 година най-много работещи са освободени в секторите „Хотилиерство и ресторантьорство” и „Търговия и ремонт на автомобили”.


Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.