Почина славеят на Добруджа Добра Савова

Голямата народна певица си отиде на 92 години

Почина славеят на Добруджа Добра Савова

На 92 години почина народната певица Добра Савова. Тя е родена в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. От малка пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“.През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти.

Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен, община Крушари. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залюбих, мамо, Еленка“, „Че кой ма дявол караше“ и др. Гласът ѝ се характеризира с мекота, топлота и богато, прецизно фразиране.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от „златните гърла“ на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.

Поклон пред светлата й памет!