14-и юни – Световен ден на кръводарителя

Тази година кампанията е с надслов "Сподели силата си, дари кръв"

14-и юни – Световен ден на кръводарителя

На 14 юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0" в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната здравна организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.Официално денят е обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие и предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от най-значимите дейности – осигуряване за нуждаещите се болни хора на достатъчни количества безопасна кръв.

Тази година кампанията е с надслов "Сподели силата си, дари кръв", а инициативата отбелязва своята 20-годишнина.

В България най-често срещаната кръвна група – сред 37% от населението, е А (+), докато в световен мащаб тя е 0 (+). Най- рядката кръвна група в страната ни и в света е АБ (-) и се среща в един процент от населението. На 28% от българите кръвната група е 0 (+), на 13% - В (+), на 7% - АВ(+), на други 7% - А (-) , на 5% - 0 (-), на 2% - В (-) и на 1% - АВ (-).

Освен че помага за спасяването на човешки живот, кръводаряването носи ползи и за здравето на кръводарителя - повишава имунитета, предпазва от определени заболявания, води до регулярно обновяване на кръвта. Дарителите получават и два дни платен отпуск.

Дарявайки кръв стимулираме собствената продукция на костния мозък. Обемът на кръвта се възстановява в рамките на 24 часа, а еритроцитите до 30 дни. Оптималната възраст за кръводаряване е от 18 до 45-50 години, защото тогава обемът на кръвта се възстановява бързо.