Шофьори чакат повече от две денонощия на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Йовково

Напрежение на ГКПП Дуранкулак заради километрични опашки от тежкотоварни автомобили, автобуси и леки коли. Капацитетът на пунктовете не може да поеме засиления трафик през летния сезон

Шофьори чакат повече от две денонощия на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Йовково

Двете сухопътни граници към северната ни съседка Румъния край Дуранкулак и Кардам са изключително натоварени. Ситуацията при Дуранкулак е допълнително затруднена от засиления трафик на автобуси и леки автомобили с началото на летния туристически сезон. Там опашката към момента е около 2 км.Шофьори на камиони се оплакват, че с предимство се пропускат автобусите и леките коли и по този начин техният престой се увеличава още повече. От Гранична полиция обясниха, че по норматив автобусите и леките автомобили са с предимство, особено предвид летния сезон и засиления трафик на туристи. Оттам посочват още, че през първите две седмици на месец юни 2023 г. са преминали 1200 автобуса, докато за същия период тази година те са с 230 повече и допълват, че инфраструктурата на граничния пункт не е предвидена за такъв капацитет. В момента, заради започналия ремонт на Дунав мост при Русе част от трафика се пренасочва насам и това допълнително увеличава потокът от превозни средства. 

Чакащите по повече от две денонощия шофьори се оплакват от липсата на каквито и да е условия като санитарен възел, течаща вода и др. и заявяват, че особено при високите температури в момента престоят им преди границата е изключително предизвикателство. Те споделят, че нарушават графиците си за доставка на стоките, които превозват и че това води до загуби на фирмите. 

От ОД МВР Добрич информират, че ГКПП Дуранкулак работи на пълен капацитет, но предвид факта, че пунктът е изграден основно за леки автомобили и няма подходяща инфраструктура, главен път I-9 не може да поеме натоварването от тежкотоварни автомобили, които се опитват да напуснат България. Вследствие на засиления трафик, се е образувала опашка от товарни автомобили, която затруднява движението. 
По нареждане на директора на ОД МВР Добрич - старши комисар Красен Торимацов, са изпратени полицейски екипи, които да регулират движението, да следят за опазване на обществения ред и правилата за движение по пътищата. Полицейските екипи ще бъдат разположени денонощно в района на ГКПП Дуранкулак.

Репортерска проверка на ГКПП Йовково установи, че там опашката е само от тежкотоварни автомобили и е с дължина от 4 км и започва още преди отбивката за с. Йовково.