Днес е Възнесение Господне - Спасовден

Празнуват хлебари, сладкари и имениците

Днес е Възнесение Господне - Спасовден

Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.Според библейските текстове след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. От там идва и името в народния календар на празника - Спасовден.

В традицията седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на „оня свят”.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Вярва се, че ако на Спасовден вали, реколтата ще е богата, а реколтата обилна.

Денят е и празник на хлебари и сладкари.

На Спасовден имен ден празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.


.