Световни класически музиканти отново ще гостуват в Добрич

На 26 юни, от 18.00 часа в концертна зала „Добрич“ ще звучи Български камерен оркестър Добрич с диригент Мартин Зигхарт и солист Симеон Гошев

Световни класически  музиканти отново ще гостуват в Добрич

На 26 юни 2024 г. от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ Български камерен оркестър – Добрич ще изнесе концерт с известни гост диригент и солист. Маестро Мартин Зигхарт от Австрия вече е дирижирал добричкия оркестър миналата година и по негово мнение нивото на родните музиканти е много високо и той с удоволствие приема поканата, коментират от община Добрич – домакин на събитието. Другото име в концерта е на Симеон Гошев - млад български пианист, който живее и твори във Виена. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век, са високо ценени в цяла Европа. Само през 2023 г. богатата му концертна програма включва соло концерти в залите на Музикферайн - Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и мн. др. Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. Концертира с невероятен успех в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио.

Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти. През 2021 г. завършва докторантура в НМА „Проф. Панчо Владигеров” -София с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 г. е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена /MDW/. От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на „Бьозендорфер“, представяйки една от легендарните марки пиана в света.

Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн и Хановер, Museum Orchestra Frankfurt и Residentieorkest Den Haag. 

Активно работи със симфонични оркестри от Малайзия, Макао, Сао Пауло, Сантяго де Чили, Токийския симфоничен оркестър, Японска филхармония, Japan Century-Orchestra, Orchestra Filarmonica di Gran Canaria, Orchestra della Toscana, Orchestra Sinfonica Siciliano, Филхармонични оркестри от Любляна, Загреб, Белград и др. Във Виена Зигхарт учи дирижиране, виолончело, пиано и орган. След обучението си е главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимава и с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с „Wiener Instrumentalsolisten“, „Eurasia-Quartett“ и „Concentus Musicus“ с Николаус Арнонкур. През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. След това е диригент на Щутгартския камерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер.

През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има записани множество компактдискове и с двата оркестъра. Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята  дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито „Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. През 2016 г. Зигхарт приключва преподавателската си дейност като професор в Грац, но продължава активната си работа в световен мащаб като диригент и педагог и провежда многобройни майсторски класове в Чехия, Италия, Словакия и др. 

Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика, е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“

Програма на концерта на 26 юни от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ :

Роберт Фолкман – Серенада за струнни № 1, оп. 62, До мажор

Йохан Себастиан Бах - Концерт за пиано и струнен оркестър № 7, сол-минор

Камий Сен-Санс – „Сватбена торта“ за пиано и струнен оркестър

Райнер Бишоф – Ларго дезолато

Волфганг Амадеус Моцарт – Нощна серенада № 6, Ре мажор, KV 239

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“. Цена - 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.