Масови проблеми с машините за гласуване и в област Добрич

Председателят на РИК Добрич Цонка Велкова се оплака от масови проблеми с машините за гласуване

Масови проблеми с машините за гласуване и в област Добрич

Още в първия час от изборния ден са получени сигнали за машини, които не разпечатват цяла машинна бюлетина за единия вид бюлетини от 7-8 секции. „В едните случаи не се разпечатва бюлетината за ЕП, в други за НС“. 
Има случаи и при които при отбелязано желание на избирателя да участва и в двата вида избора, след това машината допуска упражняване на вот само в единия. „Отново проблемите са с машинното гласуване масово“, посочи Цонка Велкова и допълни, че сигналите наистина са много, като се има предвид, че в 244 секции са със смесено гласуване.



От РИК дават указания на СИК, където има проблеми, изпращат сигналите по компетентност и до ЦИК. При проблеми с машините избирателят има правото да гласува на хартиена бюлетина. „Нека избирателите задължително да си четат на машинната бюлетина това ли е техният вот, след което да сгънат бюлетината“, призова Цонка Велкова. Тя изрази притеснението си как тези проблеми ще се отразят на обработването на протоколите след приключването на изборния ден. „Препоръчвам на колегите от СИК внимателно да си броят бюлетините, да имат предвид, че при машинните бюлетини няма недействителни“, заяви Цонка Велкова. По думите й е много важно да работят първо на чернова и да внимават при пренасянето н данните. 

„Не са леки изборите и отново проблемите са машините“, допълни председателят на РИК Добрич. 

Цонка Велкова посочи още, че за първи път се сблъсква със сигнал, при който в секция в община Добричка е допуснато гласуване от друго лица с пълномощно. Нарушението се проверява от органите на МВР.

От 28-ми до днес до 13.00 часа в прокуратурата са постъпили 9 сигнала за нарушение на изборните права на гражданите. Образувани са девет преписки, седем отказа от образуване на производство, а два от сигналите все още се проверяват от полицията. Днес в прокуратурата е получен само един сигнал.