351 полицаи охраняват изборните секции в Добричка област

Без инциденти е протекла охраната на изборните помещения през изминалата нощ

351 полицаи охраняват изборните секции в Добричка област

През изминалата нощ няма регистрирани престъпления и инциденти, свързани с охраната на изборните места в Добричка област, информират от ОДМВР – Добрич. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК и е започнал изборния процес. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборите.Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и съотносими към действията на МВР на денонощна телефонна линия 02 980 112 98 и email: izbori@mvr.bg . Работят и телефонни линии в ОД МВР Добрич – 058 658 088, сигнали могат да се подават и на e-mail dobrich@mvr.bg

Общо 376 секции са разкрити в област Добрич, общият брой избирателни места е 266. Две от секциите са подвижни, 5 са в лечебни заведения, 3 в домове за стари хора и една секция е разкрита в Окръжен следствен арест. Общо 244 машини са разположени в избирателните секции.

За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 351 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието, от тях 100 са служители на РДПБЗН Добрич, 10 от гранично полицейско управление Генерал Тошево и трима от ГДБОП. Мероприятията по охрана в изборния ден и съпровождане на специализираните устройства за електронно обслужване са поети от 12 служители на ЗЖУ Варна.

В ОД МВР и РУ е създадена организация за реагиране и проверка на всички постъпили сигнали и своевременно запознаване на Прокуратурата със събраните материали по конкретните случаи. Служителите на звената на дирекция „БДС” в ОДМВР Добрич издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили или повредели личните си карти,  за да могат да упражнят правото си на глас

От ОДМВР – Добрич напомнят на гражданите, че в изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи опасни за живота и здравето на гражданите предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Забранява се изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете и предпочитанията. Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.