618 000 уязвими българи получават хигиенни материали

На 11 юни стартира раздаването по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ на пакетите с хигиенни материали и два вида консерви

618 000 уязвими българи получават хигиенни материали

От 11 юни 2024 г. стартира раздаването на пакетите с хигиенни материали и хранителни продукти (два вида месни консерви) по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г.  С тях ще бъдат подпомогнати всички над 618 000 души, имали право да получат последно предоставяните пакети с храни в периода от м. април 2024 г. до днес, 07 юни 2024 г. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя за първи път.  

Хигиенните материали и последните два вида хранителни продукти – месни консерви (говеждо в собствен сос и говежди кюфтета в бял сос) ще се раздават до 31 юли по график в цялата страна. Те са закупени от АСП и ще достигнат до нуждаещите се хора чрез бенефициента по операция „Подкрепа“ – Сдружение „Българския Червен кръст“ (БЧК), който има ангажимент за изготвяне на графика и списъка с пунктовете за раздаване.

Списъците с правоимащите са изготвени от дирекциите „Социално подпомагане“.

Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една местна консерва от двата вида и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, перилен препарат за тъкани, четка за зъби). Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в състава на които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки.

Графикът и списъците с адресите на пунктовете за раздаване, изготвени от БЧК, ще бъдат публикувани на сайта на АСП и на организацията бенефициент на 10 юни.