Проф. Иван Киряков: „Трудна стопанска година за науката и земеделските производители“

Проф. Иван Киряков от ДЗИ Генерал Тошево представи данни за развитието на посевите зърнено-житни култури по време на Отворения ден на земеделския институт

Проф. Иван Киряков: „Трудна стопанска година за науката и земеделските производители“

Добруджанският земеделски институт Генерал Тошево ще представи през тази година общо 41 сорта зърнено-житни култури. От тях 23 са обикновена пшеница, от които 10 са традиционни, стари сортове, които земеделските производители познават. Другите сортове са влезли наскоро в предбаза, а други са току-що признати и такива, които са в първа година на изпитване. 11 са сортовете ечемик и пет тритикале. Тритикалето повече се използва за фураж, а предлаганите базови семена от ДЗИ са скъпи за земеделците, които ги купуват за тази цел и затова няма много търсене, посочи проф. Иван Киряков.



Проф. Иван Киряков от ДЗИ заяви, че стопанската година е изключително тежка не само за науката, но и за земеделските стопани. „Поне аз нямам спомен за такава тежка година. Октомври беше сух, късни сеитби, късно поникване, ноември паднаха малко дъждове и това беше. Нямаше никакъв сняг“, допълни проф. Киряков. Поради трудните климатични условия в цяла Добруджа се е наблюдавало късно поникване, което не е дало възможност на посевите да братят добре. Тази година, в сравнение с 2020-2021 г., поевите са по-редки именно заради невъзможността за братене. „Изкласяването на посевите започна още на 10 април, нямам спомен за друг такъв случай в практиката си“, посочи проф. Киряков. Поради липсата на дъждове пшениците са били и много ниски.

Тази пролет дъждовете помогнаха на пшениците да наваксат и личното мнение на проф. Киряков е, че в момента състоянието на посевите е много добро. Според него не се очаква жътвата да започне по-рано от 25-27 юни. По отношение на продуктивността той не смее да прави предвиждане, но предполага, че средният добив на този етап за област Добрич ще е около 520-540 кг. „Много е важно какви ще са температурите оттук-нататък и дали ще вали по време на жътва“, допълни проф. Киряков.