Генерал Тошево посреща производители и преработватели на местна храна и продукти

Пет словенски и три български местни инициативни групи обединяват усилия в приобщаването на фермери, ориентирани към местното, органично и здравословно производство

Генерал Тошево посреща производители и преработватели на местна храна и продукти

Генерал Тошево е вторият добруджански град след Балчик, който ще домакинства фестивала „Традиции и иновации в производството и промотирането на местни и био продукти“. Проявата е част от проекта „Еко кошница, моля”, осъществяван от МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ заедно с пет словенски и още два български МИГ-а - МИГ „Тунджа“ и МИГ „Елхово – Болярово“.



Откриването на фестивала е в 12.00 часа на централния площад в Генерал Тошево с приветствие от кмета на общината Валентин Димитров и  музикална програма, подготвена от самодейните художествени състави към читалище „Светлина-1941“. 

Производители от региона ще представят своите продукти на Фермерския пазар в центъра на града. За гостите от партньорските местни инициативни групи събитието ще продължи в р-т „Добруджански рай“, където те ще имат възможност да дегустират типични регионални ястия, подготвени от читалищните дейци на община Генерал Тошево.

По време на своя престой участниците от партньорските МИГ ще посетят Агро-Био центъра към МИГ „Балчик-Генерал Тошево“, изграден в рамките на проекта, ще се запознаят с производствата на „Еко Агро“ АД  и „Скития“ЕООД, а за финал ще дегустират вино в Кралската изба в Балчик.

Основната цел на проекта е приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и използват здравословни местни и органични храни, както и други зантересовани страни от териториите на партниращите МИГ към целите на стратегията на ЕС „от фермта до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.