Окръжният съд в Добрич остави в ареста обвинен за държане на наркотични вещества

Определението на Окръжния съд е окончателно

Окръжният съд в Добрич остави в ареста обвинен за държане на наркотични вещества

Състав на Окръжния съд в Добрич потвърди определение на Добричкия районен съд, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Е.К, привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за това, че на 16 май 2024 г., в Добрич, е държал високорисково наркотично вещество – амфетамин с бруто тегло около 1.09 грама.Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, намери, че искането за изменение на мярката за неотклонение в друга по-лека е неоснователно.

Престъплението, за което лицето е привлечено в качеството обвиняем, се характеризира с висока степен на обществена опасност и е наказуемо с лишаване от свобода, посочва в определението си съдът. Според съдебния състав събраните по делото материали водят до извод за обвинение с достатъчна степен на вероятност. Налице е обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към предявеното му обвинение, което е било и основанието на органите на досъдебното производство да го привлекат в качеството на обвиняем.

Имайки предвид лошите характеристични данни и съдебното минало на обвиняемия, който е осъждан многократно за различни по вид престъпления, въззивният състав приема, че е налице реална опасност той да извърши и друго престъпление. Тежестта на предвиденото наказание пък обосновава наличието и на реална опасност от укриване на обвиняемия с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия, отбелязва втората съдебна инстанция.

Посоченото мотивира Окръжния съд да потвърди взетата спрямо обвиняемия най-тежка мярка за неотклонение.