Economic.bg: Защо едно ново работно място в Добрич значи повече от подобно в София

Средно за страната, увеличение с 10 работни места води до увеличение в местната заетост с 13 работни места

Economic.bg: Защо едно ново работно място в Добрич значи повече от подобно в София

Десет нови работни места в Добрич водят до увеличение в местната заетост с общо 25 позиции. Докато в София десет нови работни места не водят до верижен ефект. Това става ясно от първото по рода си изследване за България на т. нар. местни мултипликатори на заетостта, цитирано от Economic.bg То е дело на Съвета за икономически анализи, който бе учреден миналата година като част от Плана за възстановяване.



Същността на мултипликатора се корени в това, че при откриването на нови работни места нараства търсенето на местни стоки и услуги, което от своя страна допълнително увеличава търсенето на работна сила, коментират от Economic.bg. С други думи – заплатите от новите позиции влизат директно в местната икономика, увеличават потреблението и генерират нужда от допълнителни служители.

Така например, средно за страната, увеличение с 10 работни места води до увеличение в местната заетост с 13 работни места, или коефициент 1.3.

Очаквано картината в България е пъстра – между общините в различните области на страната се наблюдават големи разлики в мултипликаторите. В София, например, 10 нови работни места не водят до допълнително увеличение на местната заетост. Дори обратното – могат да я понижат заради стегнатия пазар на труд и нагретия пазар на жилища, анализира Economic.bg

Четете още на:
https://www.economic.bg/bg/a/view/zashto-edno-rabotno-mjasto-v-dobrich-znachi-poveche-ot-sofija